2025-05-09
Máte radi krupicovú kašu? Tu je jej americká kukuričná verzia!
Kukuričná krupicová kaša sa v Spojených štátoch stala klasickým tradičným jedlom. Mnohí ľudia nevedia, že tento jednoduchý pokrm jedli pôvodní obyvatelia Ameriky už pred stáročiami. Ukážeme vám, odkiaľ pochádzajú zdravé a sýte kukuričné kaše a ako si ich pripravíte.
V USA je kukuričná krupicová kaša synonymom južanskej kuchyne. Podobne ako talianska polenta je to druh nahrubo mletej kaše vyrábanej z kukurice. Má krémovú, mäkkú konzistenciu a niektoré druhy môžu byť slané alebo sladké. V domácnostiach v Louisiane, Georgii, Tennessee a ďalších štátoch sa najčastejšie podáva s chrumkavými krevetami, syrom alebo kajenským korením, uvádza VegNews.
Mohlo by vás zaujímať: Recepty na koláče z jabĺk: Ako upiecť tie najlepšie jablkové dobroty
Výskum naznačuje, že bola vynájdená dávno predtým, ako vôbec vznikla v USA. Domorodé národy, ako napríklad kmene Crique, Chaco a Cherokee, mleli kukuricu na hrubú múku a vyrábali z nej jedlo podobné dnešnej krupici. Záznamy hovoria, že keď Európania prišli do Ameriky, prijali toto jedlo a dali mu jeho súčasný názov. V podstate vďaka európskym kolonistom sa kukuričná múka stala dôležitou základnou potravinou, pretože čoskoro zistili, že sa nielen ľahko pripravuje, ale je aj lacná a dá sa kombinovať s takmer všetkými prísadami.
Ingrediencie:
- 1 liter vody
- 250 g kukuričnej krupice
- 2 sušené bobkové listy
- ½ čajovej lyžičky soli
- 110 g masla
- 55 g parmezánu
- 2 dl smotany

- Najprv kukuričnú krupicu namočte a zohrejte.
- Ohrievajte na silnom ohni, a keď voda zovrie, stiahnite ju z ohňa a nechajte 15 minút vychladnúť.
- Medzitým nakrájajte maslo na 8 kúskov a nastrúhajte parmezán. Keď je to hotové, vráťte krupicu na sporák a varte ju na miernom ohni 20-25 minút. Pravidelne miešajte, aby sa kaša nezrazila alebo nepripálila.
- Krupica bude hotová, keď zmizne väčšina vody a samotná krupica zmäkne.
- Odstráňte z ohňa, vyberte bobkové listy a potom posypte syrom a maslom, prilejte smotanu a miešajte, kým nie je pripravená na podávanie.
(Kitchn)
Inšpirujte sa: Jahodové lahôdky na každý deň
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !