Máte radi krupicovú kašu? Tu je jej americká kukuričná verzia! Máte radi krupicovú kašu? Tu je jej americká kukuričná verzia!
Foto: Shutterstock

2025-05-09

  • Drive
  • Gastro
  • Máte radi krupicovú kašu? Tu je jej americká kukuričná verzia!

Máte radi krupicovú kašu? Tu je jej americká kukuričná verzia!

Kukuričná krupicová kaša sa v Spojených štátoch stala klasickým tradičným jedlom. Mnohí ľudia nevedia, že tento jednoduchý pokrm jedli pôvodní obyvatelia Ameriky už pred stáročiami. Ukážeme vám, odkiaľ pochádzajú zdravé a sýte kukuričné kaše a ako si ich pripravíte.

V USA je kukuričná krupicová kaša synonymom južanskej kuchyne. Podobne ako talianska polenta je to druh nahrubo mletej kaše vyrábanej z kukurice. Má krémovú, mäkkú konzistenciu a niektoré druhy môžu byť slané alebo sladké. V domácnostiach v Louisiane, Georgii, Tennessee a ďalších štátoch sa najčastejšie podáva s chrumkavými krevetami, syrom alebo kajenským korením, uvádza VegNews.

Mohlo by vás zaujímať: Recepty na koláče z jabĺk: Ako upiecť tie najlepšie jablkové dobroty

Odkiaľ však presne pochádza?

Výskum naznačuje, že bola vynájdená dávno predtým, ako vôbec vznikla v USA. Domorodé národy, ako napríklad kmene Crique, Chaco a Cherokee, mleli kukuricu na hrubú múku a vyrábali z nej jedlo podobné dnešnej krupici. Záznamy hovoria, že keď Európania prišli do Ameriky, prijali toto jedlo a dali mu jeho súčasný názov. V podstate vďaka európskym kolonistom sa kukuričná múka stala dôležitou základnou potravinou, pretože čoskoro zistili, že sa nielen ľahko pripravuje, ale je aj lacná a dá sa kombinovať s takmer všetkými prísadami.
 

Aj keď sa receptúra v priebehu rokov vyvíjala, väčšina južanských štátov si zachovala svoje charakteristické chute: napríklad v Georgii sa podáva s maslom a soľou, zatiaľ čo v Južnej Karolíne je neoddeliteľnou súčasťou smotana. V Alabame sa kukuričné kaše často servírujú so sumcom a v Severnej Karolíne sa pripravujú s čedarom.

Ingrediencie:

  • 1 liter vody
  • 250 g kukuričnej krupice
  • 2 sušené bobkové listy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 110 g masla
  • 55 g parmezánu
  • 2 dl smotany
Image
Foto: Shutterstock
Príprava:
  1. Najprv kukuričnú krupicu namočte a zohrejte. 
  2. Ohrievajte na silnom ohni, a keď voda zovrie, stiahnite ju z ohňa a nechajte 15 minút vychladnúť.
  3. Medzitým nakrájajte maslo na 8 kúskov a nastrúhajte parmezán. Keď je to hotové, vráťte krupicu na sporák a varte ju na miernom ohni 20-25 minút. Pravidelne miešajte, aby sa kaša nezrazila alebo nepripálila.
  4. Krupica bude hotová, keď zmizne väčšina vody a samotná krupica zmäkne.
  5. Odstráňte z ohňa, vyberte bobkové listy a potom posypte syrom a maslom, prilejte smotanu a miešajte, kým nie je pripravená na podávanie.

(Kitchn)

Inšpirujte sa: Jahodové lahôdky na každý deň

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !