2024-10-14
Recepty na koláče z jabĺk: Ako upiecť tie najlepšie jablkové dobroty
Keď sa jeseň premení na sychravú a stromy začnú opadávať, prichádza ideálny čas na prípravu jablkových koláčov.
Tento klasický dezert sa teší obrovskej obľube, a to nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre teplo a vôňu, ktorú prináša do každej kuchyne. Jablkové koláče môžu mať mnoho podôb - od klasických štrúdieľ, cez francúzske tarte tatin až po nadýchané crumble. Ako teda upiecť ten najlepší jablkový koláč?
Kvalitné jablká sú základom dobrého jablkového koláča. Ideálnymi odrodami na pečenie sú tie, ktoré kombinujú sladkosť a kyslosť a zároveň si počas pečenia zachovajú svoju textúru. Medzi najlepšie odrody patria Granny Smith, Jonagold, Braeburn, alebo odrody ako Fuji či Golden Delicious. Ak máte možnosť, kombinujte rôzne odrody pre vyváženejšiu chuť. Avšak, ako sa hovorí, najlepšia odroda je tá, ktorú práve máme doma, tak smelo do pečenia!

Pri jablkových koláčoch je veľmi dôležité správne pripraviť cesto. Môžete si vybrať medzi klasickým krehkým cestom, drobenkovým (crumble) alebo lístkovým cestom, v závislosti od typu koláča, ktorý chcete piecť. Dôležitým trikom je „neprepracovať“ cesto, aby zostalo krehké a jemné.
K jablkám neodmysliteľne patrí škorica, no skúste do svojich koláčov pridať aj iné koreniny, ktoré chuť jabĺk zvýraznia. Muškátový oriešok, klinčeky, kardamón, či trocha zázvoru dokážu urobiť zázraky. Citrónová kôra dodá jemnú kyslosť, ktorá osvieži chuť koláča.
Tento koláč je pravdepodobne najznámejším a najobľúbenejším variantom.
Ingrediencie:
- 1 kg jabĺk
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička škorice
- 100 g kryštálového cukru
- šťava z 1 citróna
Postup:
1. Z múky, masla, vajca a práškového cukru vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
2. Medzitým si pripravte „plnku“: ošúpte jablká, nakrájajte na plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pridajte kryštálový cukor a škoricu.
3. Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a vyložte ním dno a okraje koláčovej formy.
4. Na cesto rovnomerne rozložte jablká a na vrch môžete pridať pásiky cesta alebo drobenku.
5. Pečte približne 40 minút, kým cesto nezíska zlatistú farbu a jablká nezmäknú.

Obrátený jablkový koláč pôvodom z Francúzska, ktorý sa pečie na karameli.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 6 veľkých jabĺk
- 150 g cukru
- 100 g masla
- 1 lyžička vanilkového cukru
Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 °C.
2. Na panvici s ohňovzdornou rukoväťou roztopte maslo a pridajte cukor. Varte na miernom ohni, kým nevznikne svetlohnedý karamel.
3. Jablká ošúpte, rozkrojte na štvrtiny a odstráňte jadrovníky. Jablká poukladajte do karamelu, aby vytvorili súvislú vrstvu.
4. Lístkové cesto rozvaľkajte na veľkosť panvice a položte ho na jablká. Okraje cesta zahnite dovnútra.
5. Pečte v rúre asi 30 minút, kým cesto „nenafúkne“ a nezhnedne.
6. Po upečení nechajte koláč pár minút odpočívať, potom ho obráťte a vyklopte na tanier.

Pre milovníkov jednoduchých, no veľmi chutných dezertov je jablkový crumble ako stvorený.
Ingrediencie:
- 4-5 jabĺk
- 100 g hladkej múky
- 100 g masla
- 80 g hnedého cukru
- 1 lyžička škorice
- 50 g ovsených vločiek
Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká ošúpte, nakrájajte na kúsky a rozložte ich do maslom vymastenej zapekacej formy. Posypte škoricou a troškou cukru.
2. V miske si pripravte drobenku: zmiešajte múku, maslo, cukor a ovsené vločky. Prstami vypracujte sypkú zmes.
3. Drobenku nasypte rovnomerne na jablká a pečte asi 25-30 minút, kým povrch nebude zlatistý a chrumkavý.
4. Podávajte teplý, ideálne s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

- Ak máte obavy, že sa jablká počas pečenia vysušia, môžete do náplne pridať trochu masla alebo šťavy z pomaranča.
- Do drobenky môžete pridať nasekané orechy, mandle alebo sušené ovocie pre ďalšiu vrstvu chuti a textúry.
- Ak máte radi kontrast medzi sladkým a slaným, pridajte do náplne trochu slaného karamelu alebo ho pokvapkajte po vrchu koláča.
Nezabudnite sa podeliť o kúsok s blízkymi či susedmi – lebo ako sa hovorí, najlepšie koláče sú tie, ktoré pečieme pre iných.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !