2024-09-07
Ako pripraviť jednoduchý francúzsky jablkový koláč, tarte Tatin
Francúzska gastronómia sa nepreslávila jednoduchosťou, ale existujú jedlá, ktoré si nevyžadujú majstra kuchára, ako napríklad obrátený jablkový koláč tarte tatin. Poďme sa pustiť do prípravy tohto jednoduchého koláča!
- 3 PL masla
- 170 g cukru
- 3 veľké jablká
- 1 PL celozrnnej múky
- 1 surový tortový základ (možno pripraviť z múky, vajec, cukru a prášku do pečiva)
- vanilková zmrzlina na dekoráciu podľa chuti
Prečítajte si aj: Najlepšie francúzske koláče
Rúru predhrejte na 220 °C, vymažte maslom pekáč a posypte ho trochou cukru.
Medzitým začnite šúpať a krájať jablká na malé kúsky. Usporiadajte ich vypuklou stranou nadol vedľa seba do kruhu.
Potom panvicu postavte na mierny oheň a karamelizujte, kým plátky nezískajú peknú zlatohnedú farbu (približne 10-13 minút). Keď sú hotové, odstavte ich a nechajte vychladnúť.
Pripravený tortový základ vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na vymastenom povrchu tak, aby pokryl plech. Okraj cesta pritlačte k okraju formy a mierne ho popichajte vidličkou.
Potom ho môžete vložiť do rúry a nechať ho tam asi 20 minút. Keď je cesto chrumkavé a zlatohnedé, formu vyberte.
Pripravte si tanier alebo stojan na tortu, na ktorom chcete tarte tatin podávať. Keď trochu vychladne, nožom oddeľte cesto od formy, potom ho pritlačte na tanier a hotový koláč jednoducho prikryte. Po nakrájaní môžete na plátky položiť kopček vanilkovej zmrzliny.
Ešte viac z francúzskej sladkej kuchyne: Nebíčko v papuľke
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !