2024-09-14
Broskyňové jedlá – ponuka babieho leta
Broskyňa sa tak hodí ku každému jedlu, že by sme si z nej chceli niečo pripraviť každý deň. Aj keď sa z broskýň väčšinou robí nejaký koláčik, môže byť základom aj kokteilov, výborne sa hodí k mäsu, ale poslúži aj ako príloha.
Najprv pripravíme zálievku. V miske zmiešame olivový olej, ocot a med, a potom vmiešame čili a cesnak. Potom panvicu zohrejeme na sporáku. Broskyne rozpolíme, potrieme olejom a dáme ich na zohriatu panvicu, a grilujeme ich kým sa skaramelizujú. Rukolu, alebo iný šalát podľa chuti rozložíme na tanier. Pridáme údenú šunku (španielsku alebo taliansku), položíme aj grilované broskyne a na stred taniera dáme burratu. Celé pokvapkáme dressingom, posypeme nakrájanou bazalkou a píniovými orieškami. Podávame s opekaným chlebom alebo hriankami.
Na prípravu krémovej broskyňovej polievky ošúpeme broskyne a odstránime jadierko. Niekoľko broskýň nakrájame na malé kocky a odložíme na ozdobu polievky. V miske zmiešame pudingový prášok bez varenia a mlieko, pridáme škoricu. Smotanu zmiešame s ošúpanými a na kocky nakrájanými broskyňami a cukrom, potom hmotu precedíme do pudingového mlieka a dôkladne premiešame. Polievku odložíme na pár hodín do chladničky. Vychladnutú polievku podávame ozdobené na kocky nakrájanými broskyňami a šľahačkou.
Cibuľu nakrájame na malé kúsky. Broskyne umyjeme a ošúpeme, nakrájame na kocky. Kuracie prsia ochutíme soľou a korením. Na panvici rozohrejeme olej, kuracie prsia opečieme z oboch strán, potom položíme ich na tanier a prikryjeme alobalom. Na oleji podusíme cibuľku, prisypeme rozmarín, pridáme broskyne, med a balzamikový ocot, a broskyne podusíme na miernom ohni. Keď zmäkne, vložíme späť kuracie prsia, a ešte pár minút dusíme v broskyňovej šťave. Podávame s varenou ryžou.
Misku na pečenie zľahka vymastíme maslom. Do pripravenej zapekacej misy poukladáme broskyne. Zmiešame hnedý cukor, múku, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a škoricu, a zmesou posypeme broskyne. Zmiešame šálku múky, cukor, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. Pridáme vajce a miešame, kým zmes bude mať drobky veľkosti hrášku. Zmesou posypeme broskyne, a drobky rovnomerne polejeme roztopeným maslom. Pečieme v predhriatej rúre, kým vrch jemne nezhnedne.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !