2022-09-02
Aké jedlá sa skrývajú pod ich chorvátskymi názvami?
Toto jedlo, ktoré nájdete tiež pod menom čevapi, je balkánskou klasikou. Malé klobásky z mletého mäsa môžete dostať na plackovom chlebe lepinje, zabalené spolu s nakrájanou cibuľou, baklažánom a štipľavou paprikovou pastou Ajvar.
Milujete prosciutto? Pršut budete milovať ešte viac. Často cenovo dostupnejšia sušená šunka z Chorvátska sa vyrába najmä okolo dediny Duba v Dalmácii a tunajší vietor bóra vysušuje túto šunku do dokonalosti.
Chorvátska verzia amerického hamburgeru, to je ljeskavica. Podobne ako ćevapčići je pljeskavica mleté mäso servírované s ajvarom a trochou surovej cibule, no tentoraz v žemli. Mleté mäso je jemne pikantné a je mixom hovädziny a jahňaciny. Často je kus tohto mletého upečeného mäsa ponúkaný aj jednoducho so zemiakmi alebo hranolkami.
Toto je jedlo blízke nášmu slovenskému zvyčajnému mäsu s prílohou. Marinované hovädzie mäso si vyžaduje dlhšiu prípravu, aby sa dobre rozležalo v octe, cesnaku a slanine. K tomu je pečené a servírované s omáčkou vyrobenou zo sliviek, fíg a vína. Servíruje sa so zemiakovými gnocchi.
V Stredomorí sa oplatí zájsť si na niečo exotickejšie, s plodmi mora. Vyskúšajte dalmátsky crni rižot. Toto čierne rizoto má, podobne ako jeho talianska dvojička, svoju farbu z atramentu chobotnice. Kúsky chobotnice a čierna farba vás môžu vizuálne odradiť, no názor úplne zmeníte po tom, čo ochutnáte prvé sústo. Dajte si to radšej na neskorú večeru. Atrament môže zafarbiť vaše ústa aj zuby na čierno a tak svoju spokojnosť s jedlom vyjadrite inak než širokým úsmevom.
Dalmácky dezert rožata je niečo ako karamelový tvarohový puding s ružovým likérom, ktorý mu dáva aj svoje meno. Poliaty je svetlohnedým karamelom a k dobrej káve v Dubrovníku si ho určite neodoprite.