2022-07-24
MEDZI SENDVIČMI PÁN INÝ: PANINI
Prvá zmienka o jedle s názvom panino sa objavila v kuchárskej knihe už v 16. storočí. Až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia si však získalo popularitu v milánskych baroch. Panino v taliančine označuje malý chlieb či bagetu a obvykle predstavovalo tradičný obed robotníkov. Podobne ako pri hotdogoch, až keď sa vďaka talianskym emigrantom dostalo do USA, zrodila sa legenda. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa okolo panini rozvinula celá popkultúra a na relatívne nudnom americkom sendvičovom trhu spôsobila kulinársku revolúciu.

Foto: unsplash
V čom je teda panini jedinečné? Taliani ho tradične pripravujú z ciabatty, focaccie alebo celozrnnej bagety. Všeobecne sa odporúča použiť pečivo, ktoré sa dobre griluje. Náplň býva rôzna. Základom je, aby sa pečivo v grile dobre prehrialo, ingrediencie sa spojili a výsledné jedlo bolo chrumkavo zapečené. Pečivo sa pri zapekaní zmenší a na rozdiel od hamburgera sa jednoduchšie konzumuje. Dokonalé stlačenie sa dosiahne tým, že horná časť grilu je horúca a spodná grilovacia. Zaujímavosťou je, že sendvičový lis vymyslel ešte v roku 1920 vynálezca žiarovky Thomas Edison. Ako pri mnohých iných vynálezoch, aj v tomto prípade trvalo ešte mnoho rokov, kým sa uchytil.

Foto: Pexels
Iste ste si na svojich cestách po Slovensku zvykli, že v kaviarňach Fresh Corner na čerpacích staniciach Slovnaft sa nájde niečo pre každého. Najnovšie pribudli k tradičnej ponuke aj lahodné panini. Vyskúšajte chrumkavé zapečené pečivo v šunkovom alebo syrovom variante. Panini vám pripravia všade tam, kde ponúkajú aj čerstvé bagety. Šťastnú cestu a dobrú chuť.

Foto: Slovnaft