2024-07-10
Cuketa – Prečo je tento nenápadný letný poklad vo vašich záhradách taký obľúbený?
Cuketa je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, draslíka, mangánu a vitamínu K. Navyše je nízkokalorická a obsahuje veľa vlákniny, čo z nej robí skvelú voľbu pre tých, ktorí sa snažia o zdravšie stravovanie. Jej pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu tráveniu, zníženiu krvného tlaku a dokonca aj k prevencii niektorých druhov rakoviny. Vláknina v cukete podporuje peristaltiku čriev a zlepšuje celkové trávenie. Zároveň vláknina viaže cholesterol a pomáha ho vylučovať z tela, čím znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje látky ako polysacharidy, ktoré rovnako prispievajú k lepšiemu tráveniu tukov a znižujú hladinu cholesterolu.
Antioxidanty ako luteín a zeaxantín chránia bunky tela a pokožky pred poškodením voľnými radikálmi a predčasným starnutím. S menej ako 20 kalóriami na 100 gramov je cuketa ideálna pre tých, čo chcú chudnúť.

Foto: Unsplash / David Trinks
Hoci sa v našich končinách cuketa objavuje takmer výlučne v zelenej farbe, existuje aj žltá, biela a dokonca pásikavá cuketa. Chuťovo sú takmer identické, len žltá cuketa má jemne sladkastý podtón.
Cuketu možno pripravovať na nespočetné množstvo spôsobov - od grilovanej cez pečenú, dusenú až po surovú v šalátoch. Jej jemná chuť sa výborne dopĺňa s bylinkami, cesnakom, paradajkami, syrom a inými letným ingredienciami. Cuketu možno dokonca vďaka tvaru použiť aj ako zdravšiu náhradu cestovín. Či už ju nakrájate na kolieska, nastrúhate na špagety alebo využijete celé plody, cuketa je skvelou voľbou pre ľahké a chutné jedlá v nespočetných kombináciách.

Foto: Unsplash / Caroline Attwood
Grilované cuketové špagety
Ingrediencie:
1 veľká cuketa
2 PL olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
Cuketu očistíme, umyjeme a nakrájame na dlhé tenké prúžky pomocou škrabky alebo špiralizéra.
Prúžky cukety vložíme do misy, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme. Premiešame, aby sa cuketa rovnomerne obalila v oleji.
Na gril vystrieme alobal, ktorý pokvapkáme olejom. Cuketové prúžky opatrne prenášame na gril a grilujeme z oboch strán do zlatista, cca 2-3 minúty z každej strany.
Grilované cuketové špagety vyberieme z grilu, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu. Môžeme dochutiť strúhaným parmezánom, sušenými paradajkami či bazalkovým pestom.
Grilované cuketové špagety sú rýchle, chutné a zdravé. Cuketa sa na grile krásne zafarbí a získa výraznú chuť.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

Foto: Unsplash / Victoria Aleksandrova