2024-08-27
Doner kebab alebo gyros? Aký je v tom rozdiel?
Dve najznámejšie pouličné jedlá na svete sa na prvý pohľad môžu zdať veľmi podobné, ale v skutočnosti je medzi nimi viac rozdielov, ako by ste si mysleli.
Či už sa vyberiete do najkrajších slovenských miest alebo do najlepších destinácií v Európe, döner alebo gyros nájdete všade. Hoci sú si tieto dve klasiky v mnohom podobné, v skutočnosti existujú dôležité rozdiely.
Prvým a najdôležitejším rozdielom je miesto pôvodu: döner kebab sa zrodil na území dnešného Turecka vďaka Osmanskej ríši v 19. storočí. Okrem toho sa ako döner oficiálne mohli označovať len veľké hovädzie a jahňacie mäso „nakrájané vodorovne na plátky hrubé 3-5 mm“. Ak sa vyrába z kuracieho mäsa, hrúbka kúskov nesmie presiahnuť 1-2 cm.
Technika prípravy mäsa – teda otáčanie plátkov mäsa uložených vertikálne na sebe – tiež pochádza z Turecka. V Grécku sa tento pokrm udomácnil až v dôsledku emigrácie po tureckej vojne za nezávislosť v 20. rokoch 20. storočia.

Gréci si samozrejme jedlo upravili po svojom a vznikol gyros.
Napätie medzi oboma krajinami je kvôli tomuto frustrujúcemu javu také veľké, že Turecko chce pôvodný döner zaradiť pod ochranu EÚ. V každom prípade jeden z hlavných rozdielov medzi týmito dvoma pokrmami spočíva v mäse: zatiaľ čo döner sa zvyčajne pripravuje z hovädzieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa, ktoré sa spolu uvarilo a potom obrátilo, gyros sa zvyčajne pripravuje z bravčového alebo kuracieho mäsa, pričom sa počas varenia odrezávajú celé kusy mäsa.
Najvýraznejší rozdiel je však v prílohách: v originálnom gyrose sa hranolčeky pridávajú vždy, zatiaľ čo v döneri sa pridávajú až do jedla, na tanier.
Za zmienku stojí aj to, že zatiaľ čo gyros sa tradične podáva len v pita chlebe, döner sa podáva aj s inými druhmi chleba, napríklad lavašom alebo filo.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !