Guláše od výmyslu sveta Guláše od výmyslu sveta
Foto: Shutterstock

2022-10-12

Guláše od výmyslu sveta

Rakúsky guláš

Jemné hovädzie mäso obalené v hustej a hladkej omáčke podávané s domácimi rakúskymi haluškami. Rakúsky hovädzí guláš nie je rovnaký ako ten maďarský. Síce pochádza z Maďarska, no dnes sa z neho vyvinulo úplne iné jedlo. Autentický rakúsky hovädzí guláš je tiež známy ako „Wiener Saftgulasch“, čo v preklade znamená niečo ako viedenský omáčkový guláš, ktorý zvýrazňuje hustý základ omáčky. Zatiaľ čo guláš na maďarský spôsob je často polievkový a obsahuje papriku alebo zemiaky, guláš na viedenský spôsob obsahuje iba hovädzie mäso a cibuľu. Pozostáva z jemného hovädzieho mäsa, ktoré je obalené v hustej, tmavej omáčke bez akýchkoľvek zahusťovadiel, ako je múka, zápražka alebo kyslá smotana. Tajomstvom úspechu je prirodzené zahustenie pomocou rozvarenej cibule a tvrdších kúskov hovädzieho mäsa, ktoré sa dlho a pomaly varia.

Maďarský guláš

Výraz gulyas označuje pastiera. Ako sme spomínali vyššie, pastieri používali na guláš výlučne hovädzie mäso. V Maďarsku sa varia veľmi husté a pikantné prvé jedlá, ktoré zahrejú a dodajú dostatok živín. A chcete docieliť pravý, hustý guláš, musíte dodržať určite kroky pri varení. Do varenia môžete dať akékoľvek časti hovädziny, ale najbohatší a najaromatickejší guláš bude, ak použijete pliecko. Nasleduje paprika a cibuľa, ktorých musí byť veľa. Vo väčšine prípadov, sa v recepte používajú paradajky a zemiaky. Takmer všetky gulášové polievky obsahujú svojrázne halušky, ktorým sa v Maďarsku hovorí čipsy.

Americký guláš

Možno vás to prekvapí, ale americká verzia používa v recepte cestoviny a mleté mäso. A čím viac mäsovej omáčky, tým lepšie. Guláš sa varí často práve na jeseň, aby dokonale zahrial a zasýtil. Výhodou je, že všetko sa varí v jednom hrnci. Po tom, čo sa opečie na cibuli mleté mäso, pridajú sa paradajky, paprika a rôzne koreniny, priamo do zmesi sa vysype neuvarená cestovina a na záver sa zamieša nastrúhaný syr.