2024-09-05
Svetové hranolky: 6 spôsobov, ako ich ľudia jedia rôznych kútoch zemegule
Hranolky, ktoré sa podávajú ako príloha, aj ako hviezda jedálneho lístka. Sú nepochybne jedným z najobľúbenejších jedál na svete. Hranolky pochádzajú z Belgicka, dnes sú súčasťou kuchyne takmer každého národa, a preto existuje mnoho variácií − tu je 6 špeciálnych receptov na hranolky z krajín celého sveta.
Tanzánijské pouličné jedlo je niečo medzi omeletou a tradičnými hranolkami: tradičný recept spočíva v rozvaľkaní hranolčekov a následnom zaliatí omelety z vajec. Samozrejme, k vajíčkam sa často pridávajú rôzne druhy zeleniny, napríklad cibuľa, paradajky alebo kalifornská paprika. Pokrm sa často podáva so šalátmi.
Tuki'i Pan znamená v preklade „sendvičové auto“ a toto jedlo je typickým večerným rýchlym občerstvením na Curaçao. Hranolky sa zvyčajne podávajú s rôznymi druhmi mäsa, krevetami, mušľami, šalátom alebo chlebom. To všetko je doplnené buď arašidovou omáčkou, pico de gallo alebo chimichurri.
Hranolky používané v obľúbenom juhoafrickom pokrme s názvom slaptjips sa najprv namočia do vody a potom sa vyprážajú na oleji. Keď sú plátky chrumkavé, pridá sa ocot a soľ. Tieto hranolčeky sú základom obľúbeného pouličného jedla „The Gatsby“: v tomto prípade je slaptjack vložený medzi dve žemle a zvyčajne sa podáva s mäsom, syrom, vajcami a šalátom.
Hranolky priniesli do Japonska holandskí kolonisti v 16. storočí a dnes sú známe ako zemiaky furaido. Miestni obyvatelia si toto obľúbené jedlo samozrejme upravili po svojom: v tejto verzii sú zemiaky ochutené zmesou korenia furikake, ktorá sa okrem iného vyrába z morských rias a sezamových semienok.
Národné jedlo Belgicka, ale veľmi obľúbené aj vo Francúzsku, Moules-Frites nemožno vynechať zo zoznamu: podľa tohto jednoduchého receptu sa podávajú mušle s hranolkami, pričom v jednotlivých regiónoch sa pridávajú rôzne koreniny a zelenina − najčastejšia verzia je so šalotkou, smotanou a bielym vínom.
Základom jedného z najobľúbenejších pouličných jedál Latinskej Ameriky sú dve hlavné ingrediencie: hranolky a klobásy. Klobásy sa nakrájajú na plátky a položia na zemiaky, potom sa obalia rôznymi omáčkami, ako je kečup alebo chilli omáčka „ají amarillo“.
(Mental Floss)
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !