Jedlá, ktorými sa ostrov Bali preslávil po svete Jedlá, ktorými sa ostrov Bali preslávil po svete
Foto: Getty Images Hungary

2022-03-29

  • Drive
  • Gastro
  • Jedlá, ktorými sa ostrov Bali preslávil po svete

Jedlá, ktorými sa ostrov Bali preslávil po svete

SATE

Jedlo, ktoré sa tiež nazýva satay, sú marinované kúsky grilovaného mäsa na špajdli podávané s arašidovou, jemne štipľavou omáčkou. Sate môže byť z kuracieho, bravčového, rybieho a občas i z kozieho mäsa alebo mletých zmesí. Veľmi obľúbený variant je sate lilit, ktorý sa vyrába z mäsových zmesí, do ktorých sa pridá nastrúhaný kokos, kokosové mlieko a korenie. Zo zmesi sa potom spravia guľočky, ktoré sa napichávajú na bambusovú paličku a opečú sa na grile. Sate lilit sa väčšinou podáva bez omáčky. Stánky s týmto klasickým jedlom sa vždy otvárajú navečer a nájdete ich pozdĺž ciest. Sate patrí medzi obľúbené jedlá pri ceremóniách a oslavách.

Foto: Getty Images Hungary

NASI CAMPUR

Majú ho asi v každom stánku s jedlom, tu nazývaným warung. Nasi znamená ryža a campur (čítaj čampur) znamená mix. Keď chcete skúsiť z každého jedla trochu, dajte si nasi campur. Základom je ryža podávaná s rôznymi balijskými lahôdkami – kúsok mäsa - buď kuracieho, alebo bravčového - trocha zeleniny, vajíčko, niekedy krekry z ryžovej múky a samozrejme štipľavá čili omáčka sambal. Niekde vám k tomu ponúknu aj porciu polievky, aby ryžové jedlo nebolo také suché.

Foto: 123rf

BETUTU 

Veľmi obľúbené balijské jedlo. Buď existuje v kuracej (ayam betutu), alebo v kačacej (bebek betutu) verzii. Kurča alebo kačka sa naplní tradičným korením, potom sa zabalí do banánových listov a vloží do kmeňa banánovníka, kde sa nechá chvíľu odpočívať. Nakoniec sa pečie v popole 6 až 7 hodín. Výsledkom je šťavnaté mäso, ktoré sa ľahko oddelí od kosti. Chutí úplne inak ako to naše pečené. Spôsob, akým sa betutu pripravuje, pripomína babi guling (opečené prasa).

NASI GORENG

Indonézska verzia vyprážanej ryže. Jedlo, ktoré dostanete úplne všade, ale vždy je trochu inak ochutené. Kto nemá rád ryžu, môže skúsiť rezance (mie goreng). Na panvici sa opečie šalotka, cesnak, pridá sa sójová a čili omáčka, aby jedlo dobre pálilo. Potom sa pridá zelenina (niečo zelené), kúsky mäsa či morských plodov (krevety, kalamáre). A nakoniec sa všetko premieša s ryžou alebo rezancami. Navrch sa hodí opečené volské oko. Je to jedno z najlacnejších jedál, aké si na Bali môžete dať.

Foto: Getty Images Hungary

BABI GULING 

Opečené prasa je ďalšia pochúťka obľúbená medzi miestnymi. Prasa naplnené plnkou a korením sa pomaly pečie nad ohňom. Výsledkom je šťavnaté mäso a chrumkavá koža. Niekedy sa toto jedlo robilo len pri zvláštnych slávnostiach, ale dnes si ho môžete dať po celom Bali, vo warungu označenom ako babi guling. Na tanier dostanete trochu zo všetkého – ryžu, mäso, kožu, zeleninu, škvarky a k tomu misku polievky. Veľa warungov nájdete v okolí mesta Ubud. Populárny warung medzi turistami je Ibu Oka, kde opečené prasiatko môžete skúsiť a jedlo tu nie je pikantné, pretože ho prispôsobili turistom.

TOFU A TEMPE

Tieto dve, dnes už bežne dostupné ingrediencie, patria medzi najrozmanitejšie potraviny v rôznych úpravách – ako prílohu, hlavné jedlo či chuťovku. Môžu byť vyprážané alebo naložené v omáčke.

Tofu sa plní podobnou zmesou ako v jarných závitkoch. A z čoho sa tofu vyrába? Zrážaním sójového mlieka s potravinárskou sadrou. Najprv sa sójové bôby prepláchnu, potom namočia a nechajú sa nasiaknuť, aby sa mohli zmixovať. Nasleduje varenie pri teplote vyššej než 100 ºC. Pasírovaním vznikne sójový nápoj – surovina na výrobu tofu, ktorá sa musí ešte vyzrážať.

Tempeh je tiež sója, ktorá vzniká fermentáciou. Uvarené sójové bôby sú naložené do špeciálnej kultúry, spoja sa a vytvoria tvrdú konzistenciu bielej farby. Dlho predtým, ako ľudia objavili jeho výživovú hodnotu, sa tempeh v mieste jeho vzniku – na ostrove Jáva - používal ako lacnejšia náhrada mäsa.

Foto: Getty Images Hungary