​Kanadské pouličné jedlo, ktoré sa v Európe neujalo ​Kanadské pouličné jedlo, ktoré sa v Európe neujalo
Foto: Shutterstock

2024-06-06

  • Drive
  • Gastro
  • ​Kanadské pouličné jedlo, ktoré sa v Európe neujalo

​Kanadské pouličné jedlo, ktoré sa v Európe neujalo

Počiatky šťavnatého a syrového Poutine siahajú do 50. rokov 20. storočia, keď sa dostalo do jedálneho lístka čoraz väčšieho počtu bufetov v oblasti Quebecu a v 90. rokoch 20. storočia tento street food dobyl Kanadu. Dnes sa nachádza takmer na každom jedálnom lístku, od rýchleho občerstvenia až po kvalitné reštaurácie, a je neoddeliteľnou súčasťou kanadskej gastronómie a kultúry.

​INGREDIENCIE:


  • 1 kg zemiakov
  • 100 g bieleho čedaru
  • 15 g masla
  • 500 ml hovädzej šťavy
  • 4 PL oleja
  • 1 PL múky, soľ, korenie (podľa chuti)
​TU JE NÁVOD NA ICH PRÍPRAVU:

Na prípravu omáčky opražte múku na panvici, pridajte soľ a korenie a potom zalejte vývarom. Zmes priveďte do varu a varte, kým nezhustne.

Bude vás zaujímať: Neznáme pouličné jedlá z celého sveta.

Po umytí zemiakov ich nakrájajte na ľubovoľne veľké kúsky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Potom plátky pokvapkajte olejom, otočte a dochuťte soľou a korením.

Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia.

Približne po 20 minútach zapnite rúru na maximálnu teplotu, aby boli plátky zlatohnedé.

Po vybratí z plechu ich posypeme syrom čedar nakrájaným na malé kocky a polejeme hustou omáčkou.

(Recept: Street Kitchen)

Viac zo sveta pouličných jedál? Kliknite sem pre kuriozity aj zaujímavosti chutí street foodu!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.