Piť kávu s cukrom alebo bez? Piť kávu s cukrom alebo bez?
Foto: Shutterstock

2022-11-24

Piť kávu s cukrom alebo bez?

Horkosladká dilema

Práve horkosť znášame pri našich chuťových bunkách individuálne. Mnohí si ju vychutnajú, no v našich génoch máme zakódované, že horká a trpká chuť znamená v prírode niečo nebezpečné. A tak sa chuti, ktorá „by nás mohla otráviť“, vyhýbame. Nemusí pritom ísť ani o prirodzenú horkosť. V minulosti mala káva dovážaná do Európy horšiu kvalitu, a tak sa zrná radšej prepražili, čím získali silnú horkosť. Rovnako tak Robusta, lacnejšia a bežnejšia odroda, sa primiešavala do zmesí pre šetrenie častejšie. Horkú chuť mnohí vybalansovali vo svojej káve lyžičkou cukru. A tak sa z toho stal zvyk.

Foto: Pixabay

Vedecké pozadie cukru v káve

Cukor v káve pôsobí, že káva, ktorá vonia mnohým, začne svojou sladkosťou viacerým aj chutiť. Instantné či nekvalitné kávy jednoducho cukrom zjemníte a sú konzumovateľné. Niekto má proste rád kombináciu sladšej chuti, ktorá horkosť či kyslosť kávy potlačí. Aj vedci potvrdzujú, že ideálna chuť sa nedá dosiahnuť. Každého chuťové receptory totiž spracujú prijatú potravu inak. Niekomu cukor chuť kávy potlačí a nerozpozná tak jednu kávu od druhej. Inému potlačí jej kyslosť a chute kávy sa mu rozvinú až po pridaní cukru.

Vedci z univerzity v Yale však prišli so zaujímavým zistením. Skúmali, ako sa kofeín v káve správa v našom tele. Kofeín je hydrofóbny, teda vodu odpudzujúci. Jeho molekuly sa tak v káve zhlukujú, aby sa voči vode takpovediac lepšie bránili. Pridaním cukru do vody sa zvýši jej rozpustnosť a kofeín sa v horúcom nápoji tiež rozpúšťa lepšie a nedokáže udržať zhluky pokope. Káva s cukrom je teda pre tých, ktorí sa potrebujú kofeínom nakopnúť, lepšou alternatívou. Nezáleží pritom, aký druh prirodzeného sladidla pridáte – kryštálový cukor, kockový cukor, med alebo karamel.

Foto: Pixabay

Tekutý kávový zákusok

Sto ľudí, sto chutí. Nepochybne to platí aj o káve. Kým niektorým z vás balansuje chuť kávy s cukrom, iní ju zjemňujete mliekom. A veľa z vás má rado sladkú, mliečnu chuť s náznakom kávy, ktorá nahrádza kalorickejší zákusok. Vtedy siahnete po karamelovom latte.

Radi experimentujete? Vo Fresh Corneroch na servisných staniciach Slovnaft vás čaká už aj posledná chýbajúca chuť – slaná. Populárny slaný karamel si vďaka kvalitným čokoládam značky LYRA našiel cestu ku kávovému latte. Nájdete v ňom celý svet chutí – horkú, kyslú, sladkú i slanú.

Foto: unsplash