2024-02-28
Osvedčená klasika francúzskej kuchyne: Boeuf bourguignon
Tento povestný guláš pochádza z Burgundska (Bourgogne), francúzskeho regiónu, kde produkujú hovädzie mäso výnimočnej kvality a jedinečné červené víno, ktoré sú hlavnými ingredienciami tohto slávneho jedla.
K príprave je potrebné hovädzie mäso, ktoré je bohaté na kolagén, takže zostane šťavnaté a jemné aj po hodinách varenia. Na omáčku sa odporúča použiť suché červené víno, ktoré je ideálne vyrobené v Burgundsku. Podľa Francúzov príprava boeuf bourguignonu je o radosti zo života, pričom si môžete vypiť pohár kvalitného červeného vína.
Príprava boeuf bourguignonu je časovo veľmi náročná, no výsledok hovorí sám za seba. Hovädzie mäso pokrájame na kocky a osušíme papierovými utierkami. Ochutíme soľou a čiernym korením a necháme odpočívať pri izbovej teplote. Na panvici roztopíme maslo, pridáme nakrájanú slaninu a za občasného miešania ju upečieme, kým bude jemne chrumkavá. Slaninu vyberieme a v masti opečieme hovädzie mäso v menších dávkach aby sa správne zhnedli. Opečené mäso dáme na tanier. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cesnak, mrkvu, perličkovú cibuľu (alebo šalotku), tymian, bobkový list a restujeme, kým sa cibuľa začne lesknúť. Pridáme mäso, slaninu, paradajkový pretlak a celé posypeme múkou. Pomiešame a zalejeme červeným vínom a hovädzím vývarom.
Nakoniec pridáme niekoľko kvapiek brandy a hrniec dáme do predhriatej rúry. Na panvici roztopíme maslo, pridáme hríby, ktoré dochutíme soľou a čiernym korením a dusíme, kým hríby zhnednú. Keď je už mäso mäkké, vyberieme z rúry, pridáme hríby a vrátime hrniec späť do rúry na pol hodinu. Pred podávaním necháme boeuf bourguignon odležať 15 minút.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.