Bylinka, ktorá vás uchlácholí Bylinka, ktorá vás uchlácholí
Foto: Shutterstock

2023-03-17

Bylinka, ktorá vás uchlácholí

Milovaná aj nenávidená kôprová omáčka 

Prívarky a omáčky sú pre kôpor ako stvorené. Môžete ho pridať do akéhokoľvek prívarku nenápadne, no ak chcete jeho vôňu naozaj osláviť, spravíte omáčku, ktorá nesie jeho názov. Dve lyžice roztopeného masla na panvici posypete dvomi lyžicami hladkej múky. Keď zavonia, prilejte pohár mlieka a metličkou miešajte, aby sa hrudky rozpustili. Pridajte pol litra vývaru. Z kôpru oddeľte stonky, pridajte ich do hrnca a otvorené povarte štvrťhodinu. Stonky vyberte a nahraďte ich nasekanou vrchnou časťou kôpru, osoľte a pridajte lyžicu cukru a jednu malú smotanu na varenie. Dochuťte podľa vôle octom. Štandardne sa táto omáčka podáva s knedľou a hovädzím vareným mäsom, no zdravšia alternatíva je so zemiakmi a vareným vajíčkom.

Bulharská studená polievka tarator 

Keď sa vám na záhrade v lete rozvinie kôpor, bude možno tak horúco, že nebudete mať chuť na niečo varené, ale naopak chladené. Medzi studené polievky sa okrem španielskeho gazpacha radí aj bulharská studená polievka tarator. Nadrobno nasekaná uhorka sa zmieša s gréckym jogurtom, cesnakom a olivovým olejom. Pridáte nasekaný kôpor, dochutíte soľou a korením a navrch už len pridáte nasekané vlašské orechy.

Trocha kôpru v rôznych jedlách

Ak vám kôpor až tak nevonia, no jeho liečivé účinky áno, môžete jeho výraznú chuť a arómu zakomponovať jemným spôsobom do mnohých jedál. Taratoru podobné grécke tzatziky je jedna možnosť, ako využiť sušený kôpor.

Najmä škandinávské národy často využívajú čerstvý kôpor s rybou. Či už vložíte vetvičku kôpra do pečeného pstruha, alebo ho posypete na údeného lososa, vždy jedlo obohatíte o veľa liečivých látok. Ak skôr holdujete tradičnej slovenskej kuchyni, doprajte si čerstvý nasekaný kôpor na bryndzových pirohoch a aj toto sýtejšie jedlo odrazu dostane prívlastok zdravé.

Foto: Pixabay