2024-11-29
Toto mexické korenie je málo známe, ale patrí do každej kuchyne
V Mexiku sa dá použiť do každého jedla, ale na Slovensku ho ešte len objavujeme. Vzrušujúca, jedinečná chuť vzácneho korenia papalo ho robí ideálnym aj vtedy, ak radi v kuchyni experimentujete.
Podobá sa koriandru, ale vyskytuje sa len v mexickej Pueble: papalo (v aztéckom jazyku: motýľ), na Slovensku známy ako koriander bolívijský. Jeho intenzívna aróma sa podobá zmesi koriandra, korenia, citrusov a mäty a tí, ktorí ho používajú, ho často kupujú najmä od farmárov z dvora a jedia ho čerstvý. Je tiež vynikajúcou prílohou k prílohám a hlavným jedlám, obohacuje chuť takmer každého pokrmu.
Mexičania ho radi používajú v jedlách z fazule, ale často ho nájdeme aj v quesadillách a tacos a je skvelou prílohou k mäsovým jedlám. Odľahčuje napríklad mastné hovädzie alebo bravčové mäso, vďaka čomu je nepostrádateľnou zložkou sendvičov cemita (sendviče s mäsom a syrom), ktoré sú miestnou špecialitou v meste Puebla.
Mnohí ľudia robia chybu, že pridávajú bylinky do pokrmu ešte počas varenia, pričom v skutočnosti by sa papalo malo používať surové tesne pred podávaním, aby nestratilo svoju „esenciu“. Podobne ako pri obyčajnom koriandri, aj papalo by sa malo pridávať po trochách, inak vám po jedle ľahko zostane v ústach príchuť mydla.
Keďže ide o chúlostivú rastlinu, nie je ľahké ju skladovať a prepravovať. Pestuje sa najmä na juhu a juhozápade Ameriky, a hoci je obľúbená najmä v spomínanom Pueble, v posledných rokoch sa napriek náročnej logistike šíri do sveta.
Prečítajte si aj: Čerstvé bylinky v kuchyni
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !