2024-01-22
Neodolateľné maškrty z celej Európy
Turecký burek má viac variant, môže byť plnený či bez plnky, zapečený alebo opečený, prípadne aj varený a rozmanité môžu byť aj jeho formy. Do tenkého cesta sa môže dostať slaná plnka, napríklad syr, špenát, mleté mäso či zemiaky, ale existujú aj sladké verzie, takže si môžete nájsť svojho favorita na každú príležitosť.

Foto: Shutterstock
Populárne grécka raňajková klasika koulouri je v podstate bagel posypané sezamom. Jeho úspech tkvie pravdepodobne v jednoduchosti a čerstvosti, môžete ho skonzumovať aj po ceste. Aj preto je taký populárny na uliciach Grécka.

Foto: Flickr
Smørrebrød je populárny dánsky sendvič, ktorý sa skladá z maslového ražného chleba a z rôznych dobrôt na ňom na tisíc spôsobov. Dávajú naň syry, rybu, zeleninu či údeniny, alebo aj viac rôznych vecí naraz, ale k tým najtradičnejším prevedeniam patria sendviče s marinovaným sleďom, hovädzím pečeným, avokádom či krevetami. Zvyčajne ho konzumujú príborom.

Foto: Shutterstock
Maltské pastizzi, plnené najčastejšie ricottou či hráškovým pyré s karí, sa najviac podobajú na calzone či empanadu, s tým rozdielom, že Malťania pripravujú toto pečivo z ľahkého lístkového cesta.

Foto: Shutterstock
Tieto plnené a pečené ryžové gule, ktoré pouliční predajcovia (najmä na Sicílii) ponúkajú čerstvé a horúce, môžu byť slané i sladké, ale tradične ich plnia mäsovým ragú, hráškom, maslom či bešamelovou omáčkou. Je ťažké im odolať a dať si iba jednu!

Foto: Shutterstock
Meno tejto chuťovky znamená „wafle so sirupom“ a dostanete ju takmer všade v Holandsku. Podľa tradičného receptu dve okrúhle, chrumkavé waflové oplátky zlepia sladkým karamelom. Ak ich chcete konzumovať naozaj autenticky, položte ich na šálku s horúcim nápojom, aby sa karamel v strede roztopil.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

Foto: Shutterstock