2023-10-19
Neapol nie je iba pizza! Čo ochutnať v ikonickom meste?
Tradičné pečivo z Neapola, ktoré sa robí na dva spôsoby: chrumkavá verzia z lístkového cesta je riccia, kým variant s kôrkou je frolla. Náplne môžu byť slané i sladké, ale to pravé sfogliatelle je určite plnené s ricottou a posypané práškovým cukrom.
Foto: Shutterstock
Pravda síce bolí, no predsa platí: vyprážané jedlá sú zvyčajne veľmi chutné. A keď sa vypraží bohovská pizza plnená ricottou, mäsom a množstvom čierneho korenia, tak vôbec nemusíte pochybovať, či vám to bude chutiť. Pizza fritta je ozajstná neapolská lahôdka, ktorú podávajú už len na málo miestach, no ak budete mať možnosť, určite si ju vyskúšajte.
Foto: Shutterstock
Hoci podľa mena by ste si mohli myslieť, že ide o jedlo z iného talianskeho regiónu, cestoviny s ragú Genovese sú ozajstnou neapolskou špecialitou, ktorú si zamilujú všetci mäsožrúti. V podstate ide o cestoviny s bohatým ragú z hovädzieho mäsa s cibuľou.
Foto: Shutterstock
Pravý neapolský street food, ktorý si môžete vychutnať počas prehliadky mesta, alebo na pláži, s pohľadom na majestátnu sopku Vezuv. Určite si ho nenechajte ujsť. Cuoppo sú vyprážané plody mora zabalené do papierového kornútku.
Foto: Shutterstock
Obľúbený slaný snack Neapolčanov sa dokonale hodí k fľaši vína. Taralli sa podobá najmä na chrumkavý chlieb, ktorému dodá špeciálnu chuť kvalitný olivový olej a biele víno zamiešané do cesta.
Foto: Shutterstock
Ak mesto na juhu Talianska navštívite v období Vianoc, všade narazíte na tieto zlaté „loptičky“ máčané do medu, ide totiž o tradičný sviatočný dezert. Na guľôčky často dávajú aj kandizované ovocie a farebné cukríky.
Foto: Shutterstock