2024-05-19
Presne takto robila moja babička: ako sa robí pravá lokša
Lokša môže byť prílohou mnohých hlavných jedál. Na Slovensku sa tradične podáva k slaným jedlám – skladaná, ku kačke, prípadne plnená kyslou kapustou a mletým mäsom. Obľubujú ju však aj mlsné jazýčky: môže sa podávať aj so slivkovým lekvárom. Nižšie je uvedený postup tejto verzie, ale slaná verzia sa pripravuje rovnako, až na posledný krok.
Na prípravu originálnej lokše budete potrebovať dve základné suroviny: nastrúhané zemiaky a dostatok múky, aby sa cesto nelepilo.
- zemiaky (uvarené bez šupky);
- múka;soľ;
- masť alebo maslo;
- slivkový lekvár.
Najprv vložte ošúpané zemiaky do mierne osolenej vody a varte ich, kým nezmäknú. Po vychladnutí ich postrúhajte.
Potom pridajte múku a soľ a vypracujte nelepivé zemiakové cesto.
Foto: Shutterstock
Po dokončení každý kúsok rozvaľkajte na tenký kruh s priemerom asi 20 cm.
Potom dobre rozohrejte panvicu a opečte ju z oboch strán dozlatista.
Uvarenú lokšu je nevyhnutné z oboch strán potrieť roztopeným tukom alebo maslom.
Po usmažení každého kúska tiež zotrite z panvice zvyšky múky, inak sa lokša pripáli.
Nakoniec ich nechajte trochu vychladnúť, natrite ich husto džemom, zrolujte a sú pripravené na podávanie.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.