Prírodná sila orechov pre zdravie – čo ktoré orechy dodajú nášmu zdraviu Prírodná sila orechov pre zdravie – čo ktoré orechy dodajú nášmu zdraviu
Foto: Peter F, Unsplash.

2024-10-12

  • Drive
  • Gastro
  • Prírodná sila orechov pre zdravie – čo ktoré orechy dodajú nášmu zdraviu

Prírodná sila orechov pre zdravie – čo ktoré orechy dodajú nášmu zdraviu

Orechy sú takým malým nenápadným zázrakom prírody, ktorý má ohromný vplyv na naše zdravie.

Sú bohaté na živiny, vitamíny, minerály a zdravé tuky, ktoré podporujú naše telo vo viacerých oblastiach. V tomto článku si prejdeme najobľúbenejšie typy orechov a ich benefity, spolu s tipmi, ako ich jednoducho zaradiť do každodennej stravy.

1. Mandle ako magnézium

Mandle sú jedným z najpopulárnejších orechov. Obsahujú veľa vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom a prispieva k zdravej pokožke a vlasom. Mandle sú tiež bohaté na magnézium, ktoré podporuje zdravie srdca, svalov a nervov.

Náš tip: Pridajte niekoľko mandlí do svojho ranného smoothie alebo ich nasypte do jogurtu s ovocím. Ak potrebujete rýchlu desiatu na cesty, majte vždy pár mandlí po ruke, trebárs v aute, alebo kabelke.

 

Image
Foto: CHUTTERSNAP, Unsplash.
2. Vlašské orechy ako omega-3

Vlašské orechy sú známe svojím vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre mozgové funkcie a zdravie srdca. Tieto tuky tiež pomáhajú znižovať zápaly v tele. Okrem toho sú vlašské orechy skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením.

Náš tip: Posypte vlašskými orechmi šalát alebo ich použite do domácich muffinov. Môžete ich tiež pridať do ovsených vločiek, kde budú príjemne chrumkať.

 

3. Lieskové orechy ako mangán

Lieskové orechy sú ďalším zdrojom vitamínu E a zdravých tukov. Pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu a podporujú zdravie srdca. Okrem toho sú bohaté na mangán, ktorý pomáha pri tvorbe kostí a podporuje metabolizmus.

Náš tip: Lieskové orechy môžete pridať do domácej granoly, alebo si z nich vyrobiť lieskovo-orieškové maslo. Ak máte radi sladké, vyskúšajte ich v kombinácii s kvalitnou tmavou čokoládou.

 

Image
Foto: Erol Ahmed, Unsplash.
4. Kešu orechy ako železo

Kešu orechy sú výborným zdrojom železa a zinku, ktoré sú dôležité pre imunitný systém a tvorbu červených krviniek. Obsahujú tiež zdravé tuky a bielkoviny, čo ich robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú udržať pocit sýtosti po dlhšiu dobu.

Náš tip: Kešu orechy môžete rozmixovať a vyrobiť z nich hladký a krémový dip, ktorý je výborný na dochutenie šalátov alebo ako prísada do cestovín.

 

5. Pistácie ako vláknina

Pistácie sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie. Obsahujú menej kalórií v porovnaní s inými orechmi, čo z nich robí výbornú voľbu pre ľudí, ktorí chcú udržiavať svoju váhu. Pistácie sú plné bielkovín a antioxidantov, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a očí.

Náš tip: Vychutnajte si pistácie samotné ako snack, alebo ich pridajte do šalátov. Sú skvelé aj v kombinácii s ovocnými šalátmi.

 

Image
Foto: Joanna Kosinska, Unsplash.
6. Pekanové orechy ako vitamín B

Pekanové orechy sú lahodné a bohaté na vitamíny B, ktoré podporujú energiu a mozgové funkcie. Obsahujú tiež betakarotén a vitamín A, ktoré sú prospešné pre zrak a pokožku. Vďaka vysokému obsahu zdravých tukov a vlákniny pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Náš tip: Pekanové orechy sú vynikajúce v pečených dezertoch, ako sú koláče alebo muffiny. Môžete ich tiež opiecť na panvici a pridať do šalátov alebo müsli.

 

7. Brazílske orechy ako selén

Brazílske orechy sú najbohatším prírodným zdrojom selénu, minerálu, ktorý podporuje funkciu štítnej žľazy a pomáha pri ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Sú tiež dobrým zdrojom zdravých tukov a bielkovín.

Náš tip: Na pokrytie dennej potreby selénu stačia jeden alebo dve brazílske orechy denne. Pridajte ich do svojho mixu orechov alebo ich zjedzte  ako zdravý snack.

 

Na záver - ako zaradiť orechy do každodenného jedálnička a na čo si dať pozor?

Orechy sú veľmi univerzálne a dajú sa konzumovať na rôzne spôsoby. Môžete ich:

- Pridať do raňajok, ako napríklad do ovsených vločiek alebo jogurtu.

- Využiť v pečení, kde pridajú dezertom chrumkavosť.

- Pridať do šalátov alebo smoothies pre extra dávku bielkovín a tukov.

- Jesť samostatne ako zdravú desiatu.

Pri výbere orechov si dávajte pozor na ich kvalitu a preferujte nesolené a nepražené verzie, ktoré si zachovávajú najviac živín. Orechy by mali byť súčasťou vyváženej stravy, ale treba mať na pamäti, že sú kaloricky výdatné, takže je vhodné konzumovať ich s mierou.

 

Image
Foto: Rachael Gorjestani, Unsplash.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !