2024-09-10
Super ovocie jesene: 5 zdravotných výhod hrušiek
S príchodom jesene sa začala sezóna mnohých chutných a výživných jesenných plodov. Jedným z najobľúbenejších z nich je hruška, ktorá vyniká nielen svojou chuťou, ale aj mnohými zdravotnými benefitmi. V nasledujúcom článku vám predstavíme 5 zdravotných výhod pravidelnej konzumácie tohto ovocia.
Hrušky sú mimoriadne bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E a K.
Obsahuje tiež významné množstvo draslíka, vápnika a kyseliny listovej.
V neposlednom rade dodáva telu aj významné množstvo sodíka, fosforu, horčíka, železa, bóru, fluóru, zinku, medi, mangánu a selénu.
Hrušky môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a dokonca znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Ako?
Stredne veľká hruška poskytuje takmer štvrtinu dennej potreby vlákniny. A vláknina pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje vstrebávanie cukru v našom tele.
Vláknina dodáva stolici objem a zmäkčuje ju, čo pomáha správnemu fungovaniu čriev. Rozpustná vláknina, nazývaná pektín, ktorá sa nachádza v hruškách, výrazne zlepšuje pohyb potravy tráviacim traktom a podporuje rast dobrých baktérií v hrubom čreve.
Na to je však dôležité, aby ste ovocie nelúpali, pretože veľká časť vlákniny sa nachádza v šupke.

Antioxidanty sú živiny, ktoré môžu zabrániť niektorým poškodeniam buniek, ktoré vedú k zápalom. A hrušky sú bohaté na silný typ antioxidantov nazývaných flavonoidy.
To pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny a srdcových ochorení, infekcií spôsobených baktériami, hubami a vírusmi, Alzheimerovej choroby, demencie a Parkinsonovej choroby, mŕtvice a už spomínanej cukrovky 2. typu a poškodenia nervov, ktoré spôsobuje.
Hrušky sú vynikajúcou súčasťou zdravej stravy pre srdce. Hrušky obsahujú množstvo živín, ktoré môžu byť prospešné pre naše srdce.
Patrí medzi ne antioxidant nazývaný antokyanín, ktorý je zodpovedný za hnedočervenú farbu niektorých hrušiek. Vysoký obsah vlákniny môže zohrávať úlohu pri znižovaní hladiny cholesterolu, zatiaľ čo draslík pomáha znižovať vysoký krvný tlak.
Podľa dietologičky Beth Czerwonyovej je najlepšie čerstvé ovocie, pretože má najvyšší obsah živín.
Mrazené je tesne za čerstvým, pretože teplo pri konzervovaní rozkladá niektoré živiny. Konzervované hrušky sú tretie najzdravšie, ale aj tie sa dajú jesť − ale radšej vo vode ako v sirupe, pretože obsahujú príliš veľa cukru.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !


