Pohostenie pre nečakanú návštevu: 5 tipov od slaného po sladké Pohostenie pre nečakanú návštevu: 5 tipov od slaného po sladké
Foto: Asif Ali, Unsplash.

2024-11-23

  • Drive
  • Gastro
  • Pohostenie pre nečakanú návštevu: 5 tipov od slaného po sladké

Pohostenie pre nečakanú návštevu: 5 tipov od slaného po sladké

Nečakaná návšteva dokáže zlepšiť deň, no zároveň priniesť aj istú dávku stresu, najmä ak chcete pôsobiť ako skvelý hostiteľ.

Našťastie, existuje množstvo jednoduchých tipov a rýchlych receptov, ktoré vám umožnia vytvoriť pohostenie, za ktoré by sa nehanbila ani profesionálna hostiteľka, či hostiteľ. Stačí trochu kreativity a strategicky zásobená špajza!

Stačí pár logistických tipov pri nákupoch a zásobovaní špajze, a vy budete vždy pripravení na pohostenie. Tu sú:

1. Zásoby v komore a mrazničke:

 Majte doma základné suroviny, ktoré majú dlhú trvanlivosť – krekry, olivy, sterilizované uhorky, oriešky, čokoládu či konzervovanú zeleninu. Mraznička je skvelým pomocníkom na skladovanie pečiva, lístkového cesta alebo hotových jedál, ktoré stačí len ohriať.

2. Univerzálne ingrediencie:

Syry, salámy, vajíčka a zelenina ako rajčiny, uhorka či papriky môžu byť základom mnohých jedál. Majte poruke aj bylinky, ktoré dodajú pokrmom sviežu chuť.

3. Improvizácia je základ:  

Základné kombinácie chutí, ako sú slané, sladké a kyslé, vytvoria harmonický zážitok. Nebojte sa kombinovať, aj keby to na prvý pohľad nesedelo – napríklad syr s medom či ovocím.

Rýchle recepty na pohostenie:

1. Bylinkový dip s krekrami a zeleninou

Ingrediencie:

- 1 kelímok kyslej smotany  

- 1 lyžica majonézy  

- čerstvé bylinky (pažítka, petržlen, kôpor)  

- soľ, korenie podľa chuti  

Postup:

Smotanu zmiešajte s majonézou a pridajte nasekané bylinky. Dochucujte soľou a korením. Servírujte s krekrami, mrkvovými paličkami či uhorkou nakrájanou na kolieska.

Image
Foto: Melissa Walker Horn, Unsplash.
2. Rýchle bruschetty

Ingrediencie:

- bageta alebo toastový chlieb  

- paradajky (čerstvé alebo sušené)  

- olivový olej  

- cesnak  

- soľ, čerstvá bazalka  

Postup:

Pečivo nakrájajte a opečte do chrumkava. Paradajky nakrájajte na drobné kocky, zmiešajte s olivovým olejom, pretlačeným cesnakom a soľou. Zmes nahrubo navrstvite na pečivo a ozdobte bazalkou.

Image
Foto: Esvat Jafarli, Unsplash.
3. Slané pečivo z lístkového cesta

Ingrediencie:

- lístkové cesto (z mrazničky)  

- strúhaný syr 

- semienka (sezam, ľan) alebo šunka  

Postup:

Cesto rozvaľkajte, posypte syrom a semienkami alebo nakrájanou šunkou. Nakrájajte na pásiky, stočte do špirál a pečte pri 180 °C, kým nie sú zlatisté.

Image
Foto: Esperanza Doronila, Unsplash.
4. Ovocné jednohubky

Ingrediencie:

- hrozno, jahody, alebo iné drobné ovocie  

- tvrdý syr (napr. eidam, gouda)  

- špáradlá  

Postup:

Na špáradlo napichnite kúsky ovocia striedavo so syrmi. Tieto jednoduché chuťovky nielen dobre vyzerajú, ale sú aj svieže, netradičné a chutné.

Image
Foto: Bernd 📷 Dittrich, Unsplash.
5. Sladké pohostenie: Rýchly čokoládový dezert

Ingrediencie:

- tabuľka čokolády  

- smotana na šľahanie  

- ovocie na ozdobu (napr. banán či maliny)  

Postup:

Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, zmiešajte so šľahačkou a nalejte do pohárikov. Nechajte chvíľu stuhnúť v chladničke a pred podávaním ozdobte ovocím.

Drobnosti, ktoré potešia:

Pripravte džbán s vodou ochutenou citrónom, mätou alebo ovocím. Skvele sa hodí ku každému pohosteniu. V prípade, že návšteve ponúkate miešané nápoje – pár kúskov ovocia v nich urobí chuťový či estetický rozdiel, vyskúšajte!

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !