Klasika rakúskej kuchyne: ako pripraviť dokonalý cisársky trhanec Klasika rakúskej kuchyne: ako pripraviť dokonalý cisársky trhanec
Foto: Shutterstock

2024-12-06

  • Drive
  • Gastro
  • Klasika rakúskej kuchyne: ako pripraviť dokonalý cisársky trhanec

Klasika rakúskej kuchyne: ako pripraviť dokonalý cisársky trhanec

Ak pravidelne lyžujete v Rakúsku, určite si nenechajte ujsť kaiserschmarrn, ktorý ponúkajú na chatách. Jeden z najzákladnejších pokrmov rakúskej kuchyne, cisársky trhanec, sa dá použiť ako hlavné jedlo alebo dezert a na jeho prípravu nie sú potrebné žiadne špecializované znalosti.

Kaiserschmarrn alebo po slovensky cisársky trhanec je hviezdou zimnej sezóny v Rakúsku a jeho pôvod je opradený legendou. Podľa jednej z nich ho prvýkrát pripravil dvorný kuchár uhorskej kráľovnej Alžbety. O Sisi bolo známe, že si veľmi potrpela na svoju postavu, držala diétu a veľa cvičila. Aj ona však mala z času na čas chuť na sladké, a tak ju cisárski dvorní kuchári pohostili pokrmom podobným palacinkovému cestu. Nanešťastie, Sisi pokusy kuchárov nenadchli, a tak ho odovzdala Františkovi Jozefovi, ktorý mal naň úplne iný názor.

Cisárovi vraj tak chutil, že ho okamžite zapísal do cisárskej knihy receptov.
Image
Foto: Shutterstock

Ďalšia legenda hovorí, že recept vytvoril sám František Jozef. Podľa tohto príbehu bol cisár veľkým milovníkom palaciniek, ale keďže bol na nútenej diéte, snažil sa ich jesť v noci, aby sa vyhol pozornosti Sisi a ostatných. Keďže však panovník nebol v kuchyni veľmi skúsený, výsledkom bola namiesto palaciniek trhanec – zdá sa však, že to nebolo na úkor chuti, pretože Františkovi Jozefovi chutila rovnako ako palacinky.

Ingrediencie (na 4 porcie):
  • 6 vajec;
  • 350-400 ml mlieka;
  • 180-200 g hladkej múky;
  • 3 lyžice cukru;
  • 2 PL hrozienok (asi 20 g)
  • 1 balenie vanilkového cukru;
  • niekoľko kvapiek rumu podľa chuti;
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna;
  • štipka soli;
  • 50 g masla na pečenie;
  • práškový cukor na podávanie.
Príprava:
  1. Vezmite malú misku, nalejte do nej rum a namočte hrozienka asi na 15 minút. Predhrejte rúru na 180 °C a kým sa hrozienka namáčajú, rozpustite maslo na žiaruvzdornej panvici.
  2. Medzitým vymiešajte žĺtky, mlieko, múku, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor do hladka. Potom vyšľahajte bielky s cukrom a soľou na tuhý sneh a pridajte ich do zmesi na cesto.
  3. Cesto vylejte do formy a po 1-2 minútach posypte namočenými hrozienkami. Dno nechajte zhnednúť do svetlohnedej farby. Zmes otočte a vložte do rúry na približne 6-8 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  4. Keď je cesto upečené, nakrájajte ho na malé kúsky, a ak ho chcete skaramelizovať, posypte ho kryštálovým cukrom podľa chuti a vráťte na pár minút do rúry alebo aj na sporák.
  5. Pri podávaní posypte práškovým cukrom a podávajte s jablkovým kompótom alebo brusnicovou omáčkou.

(Dining Guide)

Prečítajte si aj: Ak chcete zažiť ozajstnú Viedeň, musíte ochutnať jej typické jedlá

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !