2024-12-06
Klasika rakúskej kuchyne: ako pripraviť dokonalý cisársky trhanec
Ak pravidelne lyžujete v Rakúsku, určite si nenechajte ujsť kaiserschmarrn, ktorý ponúkajú na chatách. Jeden z najzákladnejších pokrmov rakúskej kuchyne, cisársky trhanec, sa dá použiť ako hlavné jedlo alebo dezert a na jeho prípravu nie sú potrebné žiadne špecializované znalosti.
Kaiserschmarrn alebo po slovensky cisársky trhanec je hviezdou zimnej sezóny v Rakúsku a jeho pôvod je opradený legendou. Podľa jednej z nich ho prvýkrát pripravil dvorný kuchár uhorskej kráľovnej Alžbety. O Sisi bolo známe, že si veľmi potrpela na svoju postavu, držala diétu a veľa cvičila. Aj ona však mala z času na čas chuť na sladké, a tak ju cisárski dvorní kuchári pohostili pokrmom podobným palacinkovému cestu. Nanešťastie, Sisi pokusy kuchárov nenadchli, a tak ho odovzdala Františkovi Jozefovi, ktorý mal naň úplne iný názor.
Ďalšia legenda hovorí, že recept vytvoril sám František Jozef. Podľa tohto príbehu bol cisár veľkým milovníkom palaciniek, ale keďže bol na nútenej diéte, snažil sa ich jesť v noci, aby sa vyhol pozornosti Sisi a ostatných. Keďže však panovník nebol v kuchyni veľmi skúsený, výsledkom bola namiesto palaciniek trhanec – zdá sa však, že to nebolo na úkor chuti, pretože Františkovi Jozefovi chutila rovnako ako palacinky.
- 6 vajec;
- 350-400 ml mlieka;
- 180-200 g hladkej múky;
- 3 lyžice cukru;
- 2 PL hrozienok (asi 20 g)
- 1 balenie vanilkového cukru;
- niekoľko kvapiek rumu podľa chuti;
- nastrúhaná kôra z 1 citróna;
- štipka soli;
- 50 g masla na pečenie;
- práškový cukor na podávanie.
- Vezmite malú misku, nalejte do nej rum a namočte hrozienka asi na 15 minút. Predhrejte rúru na 180 °C a kým sa hrozienka namáčajú, rozpustite maslo na žiaruvzdornej panvici.
- Medzitým vymiešajte žĺtky, mlieko, múku, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor do hladka. Potom vyšľahajte bielky s cukrom a soľou na tuhý sneh a pridajte ich do zmesi na cesto.
- Cesto vylejte do formy a po 1-2 minútach posypte namočenými hrozienkami. Dno nechajte zhnednúť do svetlohnedej farby. Zmes otočte a vložte do rúry na približne 6-8 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
- Keď je cesto upečené, nakrájajte ho na malé kúsky, a ak ho chcete skaramelizovať, posypte ho kryštálovým cukrom podľa chuti a vráťte na pár minút do rúry alebo aj na sporák.
- Pri podávaní posypte práškovým cukrom a podávajte s jablkovým kompótom alebo brusnicovou omáčkou.
Prečítajte si aj: Ak chcete zažiť ozajstnú Viedeň, musíte ochutnať jej typické jedlá
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !