2025-02-06
Pravá grécka odpoveď na talianske lasagne: takto sa pripravuje pastitsio
Tento obľúbený grécky pokrm sa tradične pripravuje z cestovín, bešamelovej omáčky a mletého mäsa. Jednou z najlepších častí je korenie: kombinácia škorice a klinčekov robí toto jedlo, ktoré inak pripomína lasagne, jedinečným. Navyše je ideálne na obed, večeru ale aj ako predjedlo pre hostí.
Príprava gréckej verzie klasických talianskych lasagní sa okrem niekoľkých ingrediencií veľmi nelíši od originálu.
- 2 lyžice olivového oleja;
- 3 strúčiky cesnaku;
- 2 červené cibule;
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa;
- 1,7 dl suchého červeného vína
- 800 g krájaných paradajok z konzervy;
- 2 kocky hovädzieho bujónu;
- 28 g (2 polievkové lyžice) paradajkového pretlaku;
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru;
- 1 bobkový list;
- pol čajovej lyžičky mletej škorice;
- 1 tyčinka škorice (alebo pol čajovej lyžičky mletej škorice);
- štvrť čajovej lyžičky mletého klinčeka;
- štipka soli;
- 1 čajová lyžička čierneho korenia.
- 100 g masla;
- 90 g bielej múky;
- 1 liter plnotučného mlieka;
- štipka mletého muškátového orieška;
- pol čajovej lyžičky soli;
- 100 g gréckeho syra Kefalotyri;
- 2 žĺtky.
- 400 g penne;
- 400 g rozdrvenej fety;
- 2 vaječné bielky.

- Rozpáľte veľkú panvicu a pridajte nakrájaný cesnak a červenú cibuľu. Niekoľko minút restujte a potom pridajte hovädzie mäso. Keď trochu zhnedne, pridajte víno. Varte, kým sa väčšina červeného vína neodparí.
- Pridajte všetky ostatné prísady na mäso vrátane korenia. Priveďte do varu a potom varte na miernom ohni približne 45 minút, kým sa množstvo nezredukuje. Cieľom je získať hustú mäsitú omáčku. Keď je hotová, stiahnite ju z ohňa a nechajte 30 minút vychladnúť.
- Ďalším krokom je príprava bešamelu. Vo veľkom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo. Pridajte múku a 1 minútu nepretržite miešajte. Medzitým pomaly prilievajte polovicu mlieka, aby ste vytvorili jednotnú hmotu. Pridajte zvyšok mlieka a miešajte, kým nezmiznú hrudky. Za stáleho miešania varte asi 5 minút, kým nezhustne. Potom odstráňte z ohňa a nastrúhajte muškátový oriešok a syr, potom pridajte soľ. Po dokončení rýchlo vmiešajte žĺtky, prikryte a odstavte.
- Keď sú bešamel a mäso hotové, uvarte cestoviny (menej ako 1 minútu). Keď sú uvarené, opatrne vmiešajte bielky a rozdrobenú fetu.
- Posledným krokom je zostavenie samotného pokrmu. Predhrejte rúru na 180 °C. Do veľkej nádoby na pečenie vložte cestoviny a naplňte ich mäsovou omáčkou. Ďalšou vrstvou je bešamelová omáčka a nakoniec nastrúhaný syr. Pečte 30 minút, alebo kým vrch nie je zlatistý. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !