Jednoduché tvarohové pochúťky Jednoduché tvarohové pochúťky
Foto: Shutterstock

2022-12-02

Jednoduché tvarohové pochúťky

Domáci je najlepší

Tvaroh by sa mal vyrábať iba z plnotučného domáceho mlieka. Skysnuté mlieko nalejeme do dostatočne veľkého hrnca. Na miernom ohni ho pomaly zahrievame a občas opatrne zamiešame. Okolo 40 °C sa bielkovina z mlieka začne vyzrážať. Prefiltrujeme cez čistú gázu a necháme odkvapkať. Takto získaný tvaroh sa dá použiť nespočetnými spôsobmi, ale samozrejme sa môže konzumovať aj samostatne.

Foto: unsplash

Rákócziho tvarožník 

Cesto na palacinky urobíme obvyklým spôsobom – zmiešame mlieko, múku, cukor, soľ a vajcia – a pripravíme palacinky. Na plnku vyšľaháme sneh z bielkov, žĺtky vymiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme hrozienka, tvaroh, citrónovú kôru a nakoniec opatrne vmiešame vyšľahanú penu z vajec. Palacinky dôkladne naplníme, rozrežeme na polovice a uložíme reznou stranou nahor do maslom vymastenej žiaruvzdornej misky tak, aby sa napoly zakryli. Na polevu vymiešame vajíčka s cukrom, pridáme smotanu a polejeme ňou palacinky, pričom ich trochu posúvame, aby sa poleva dostala na dno. Pečieme vo vyhriatej rúre a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Viedenské palacinky

Cesto na palacinky urobíme obvyklým spôsobom – zmiešame mlieko, múku, cukor, soľ a vajcia – a pripravíme palacinky. Na plnku vyšľaháme sneh z bielkov, žĺtky vymiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme hrozienka, tvaroh, citrónovú kôru a nakoniec opatrne vmiešame vyšľahanú penu z vajec. Palacinky dôkladne naplníme, rozrežeme na polovice a uložíme reznou stranou nahor do maslom vymastenej žiaruvzdornej misky tak, aby sa napoly zakryli. Na polevu vymiešame vajíčka s cukrom, pridáme smotanu a polejeme ňou palacinky, pričom ich trochu posúvame, aby sa poleva dostala na dno. Pečieme vo vyhriatej rúre a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Tvarohovo-ovocný zákusok

Na cesto vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme múku, prášok do pečiva, kakao, vajce a dobre premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme piecť do vyhriatej rúry a necháme vychladnúť. Na krém tvaroh a maslo vymiešame do peny. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru a práškový cukor a dôkladne prepracujeme. Namočené pláty želatíny vyžmýkame, roztopíme a vmiešame do tvarohovej zmesi. Vychladnuté cesto potrieme tvarohovým krémom a dáme do chladničky. Medzitým ovocie – napr. kivi, pomaranč, jablko – ošúpeme a nakrájame na plátky. Dáme ich na tvarohovú plnku. Pripravíme tortové želé a zalejeme ním vrch koláča, potom ho vložíme späť do chladničky. Podávame nakrájané na kocky.

Babičkine tvarohové pagáčiky

Droždie necháme vykysnúť so štipkou cukru. Dôkladne vymiešame vaječný žĺtok, kyslú smotanu, rozpustené maslo, kravský a ovčí tvaroh. Pridáme vykysnuté droždie a soľ a ešte raz premiešame. Do zmesi dáme múku a vymiesime z nej mäkké cesto, ktoré zakryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a posypeme strúhaným syrom, preložíme a opäť rozvaľkáme. Vrch narežeme nožom, a z cesta nakrájame malé pagáčiky. Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.