2022-12-02
Jednoduché tvarohové pochúťky
Tvaroh by sa mal vyrábať iba z plnotučného domáceho mlieka. Skysnuté mlieko nalejeme do dostatočne veľkého hrnca. Na miernom ohni ho pomaly zahrievame a občas opatrne zamiešame. Okolo 40 °C sa bielkovina z mlieka začne vyzrážať. Prefiltrujeme cez čistú gázu a necháme odkvapkať. Takto získaný tvaroh sa dá použiť nespočetnými spôsobmi, ale samozrejme sa môže konzumovať aj samostatne.
Foto: unsplash
Cesto na palacinky urobíme obvyklým spôsobom – zmiešame mlieko, múku, cukor, soľ a vajcia – a pripravíme palacinky. Na plnku vyšľaháme sneh z bielkov, žĺtky vymiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme hrozienka, tvaroh, citrónovú kôru a nakoniec opatrne vmiešame vyšľahanú penu z vajec. Palacinky dôkladne naplníme, rozrežeme na polovice a uložíme reznou stranou nahor do maslom vymastenej žiaruvzdornej misky tak, aby sa napoly zakryli. Na polevu vymiešame vajíčka s cukrom, pridáme smotanu a polejeme ňou palacinky, pričom ich trochu posúvame, aby sa poleva dostala na dno. Pečieme vo vyhriatej rúre a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Cesto na palacinky urobíme obvyklým spôsobom – zmiešame mlieko, múku, cukor, soľ a vajcia – a pripravíme palacinky. Na plnku vyšľaháme sneh z bielkov, žĺtky vymiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme hrozienka, tvaroh, citrónovú kôru a nakoniec opatrne vmiešame vyšľahanú penu z vajec. Palacinky dôkladne naplníme, rozrežeme na polovice a uložíme reznou stranou nahor do maslom vymastenej žiaruvzdornej misky tak, aby sa napoly zakryli. Na polevu vymiešame vajíčka s cukrom, pridáme smotanu a polejeme ňou palacinky, pričom ich trochu posúvame, aby sa poleva dostala na dno. Pečieme vo vyhriatej rúre a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Na cesto vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme múku, prášok do pečiva, kakao, vajce a dobre premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme piecť do vyhriatej rúry a necháme vychladnúť. Na krém tvaroh a maslo vymiešame do peny. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru a práškový cukor a dôkladne prepracujeme. Namočené pláty želatíny vyžmýkame, roztopíme a vmiešame do tvarohovej zmesi. Vychladnuté cesto potrieme tvarohovým krémom a dáme do chladničky. Medzitým ovocie – napr. kivi, pomaranč, jablko – ošúpeme a nakrájame na plátky. Dáme ich na tvarohovú plnku. Pripravíme tortové želé a zalejeme ním vrch koláča, potom ho vložíme späť do chladničky. Podávame nakrájané na kocky.
Droždie necháme vykysnúť so štipkou cukru. Dôkladne vymiešame vaječný žĺtok, kyslú smotanu, rozpustené maslo, kravský a ovčí tvaroh. Pridáme vykysnuté droždie a soľ a ešte raz premiešame. Do zmesi dáme múku a vymiesime z nej mäkké cesto, ktoré zakryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a posypeme strúhaným syrom, preložíme a opäť rozvaľkáme. Vrch narežeme nožom, a z cesta nakrájame malé pagáčiky. Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.