2022-03-29
Prečo sú šípky prospešné pre naše zdravie a ako ich použiť?
Asi najčastejšou voľbou spracovania vo všetkých domácnostiach je šípkový čaj. Môžete si ho pripraviť aj z čerstvých šípok. Očistite ich od pichľavých semienok, pokrájajte alebo rozdrvte, aby sa z nich uvoľnilo čo najviac vitamínu C. Najskôr zalejte 1 až 2 lyžice šípok studenou vodou a nechajte lúhovať aspoň hodinu. Potom vodu so šípkami krátko povarte, kým sa čaj nezohreje a nechajte lúhovať ešte 15 minút. Ak máte šípky nasušené, stačí použiť menšie množstvo. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte lúhovať 15 až 20 minút.
Vylúpané šípky poumývajte a ponorte do vody na 48 hodín. Občas ich premiešajte. Potom ich rozvarte a preceďte cez sitko. Na 1 kg šípkovej kaše dáme 0,5 kg cukru. Následne ich prevarte a na záver pridajte čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Podľa preferencie preceďte cez sitko a nalejte do zaváraninových pohárov. Zriedený lekvár sa dá použiť ako vynikajúci šípkový džús. Ak chcete pripraviť čatní, zaexperimentujte s chuťami a pridajte ku šípkam soľ, čili papričku, škoricu alebo čerstvý tymián. Následne zmes povarte ako džem a môžete podávať ku mäsu.
Aj u seba doma si dokážete veľmi ľahko spraviť chutný šípkový likér. Využijete ho pri varení, pečení dezertov alebo do marinád na mäso. Čerstvé plody popučte a vhoďte do fľaše s bielym alkoholom. Ideálna je vodka, pretože je bez príchute. Pridajte pomarančovú kôru, škoricu, 2 zrnká nového korenia, badián alebo klinčeky. Fľašu postavte na priame slnko aspoň na dva týždne a občas ju premiešajte. Potom zmes preceďte cez hustú gázu a asi polovicu zmiešajte s vychladnutým sirupom, ktorý pripravíte varením cukru a vody. Všetko spolu zmiešajte a nalejte do fliaš.
Dva litre zrelých šípok zbavte vrchnej časti tak, aby ostal malý otvor. Šípky dajte do fľaše a zalejte 4 litrami vlažnej vody, s rozpustenými 2 kg cukru. Fľašu postavte na teplé miesto, kým zmes nevykvasí. Po vykvasení sa tekutina zleje a lúhovanie zvyškov šípok sa ešte raz zopakuje, ale len s polovicou cukrového roztoku. Takto pripravené víno má zlatistú farbu. Pri zmrznutých šípkach má víno červenkastú až hnedastú farbu.
Šípky väčšinou hneď spracujeme na ďalšie použitie. Ak ich chcete konzumovať hneď, najjednoduchším spôsobom je pridať ich do smoothie. Mixér ich úplne rozseká a v kombinácii spolu s ostatným ovocím sú dobre stráviteľné. Kreativite sa medze nakladú, a tak skúste experimentovať. Uvarené, mäkké šípky pridajte do koláčov. Skúste ich macerovať v alkohole a použiť namiesto sušených hrozienok. Ich chuť bude intenzívnejšia a váš dezert bude vďaka tomu zaujímavejší. Taktiež ich môžete rozmixovať do hladka a pridať do plnky. Prajeme vám dobrú chuť.

Foto: unsplash


