Sladké Grécko Sladké Grécko
Foto: Shutterstock

2022-11-03

Sladké Grécko

Lukumades – grécka šiška

Lukumades je jednoduchá šiška, podobná tej našej, no namiesto plnky je poliata sirupom. Na jej prípravu zmiešame múku s cukrom, soľou a droždím. Pridáme vodu a vypracujeme mäkké cesto. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme odležať. Medzitým si pripravíme sirup. V hrnci vodu privedieme do varu a za stáleho miešania pridáme cukor a škoricu. Po niekoľkých minútach pridajme med a citrónovú šťavu. V hrnci rozohrejeme olej a pomocou dvoch lyžíc doň dáme malé kopčeky cesta. Za stáleho otáčania opekáme do zlatista. Uložíme na tanier vystlaný papierovými utierkami. Potom ich preložíme na iný tanier a hojne ich polejeme sirupom.

Bugatsa – krupicový zákusok

Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na dve časti. Jednu polovicu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plnku uvaríme mlieko s cukrom, prisypeme krupicu a varíme, kým nezhustne. Necháme trochu vychladnúť, potom vmiešame maslo a vanilku. Takto pripravenú hmotu vylejeme na cesto pripravené na plechu, uhladíme a nakoniec prikryjeme druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom a škoricou. Zákusok sa môže jesť studený alebo vlažný.

Chalva – jednoducho skvelé

Grécka chalva je jednoduchá a lacná sladkosť. V Rusku sa vyrába zo slnečnicových semien, na Blízkom východe zo sezamových semien a v Grécku z krupice. Do hrnca nalejeme olej, pridáme krupicu a za stáleho miešania opražíme do zlatista. Pridáme cukor a nakoniec zalejeme vodou. Potom pridáme škoricu a klinčeky, ako aj nastrúhanú kôru z pomaranča. Za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Pripravenú hmotu rozdelíme do vypláchnutých foriem, dôkladne utlačíme a necháme vychladnúť. Po niekoľkých minútach ich vyberieme z formy, dáme na tanier a podávame posypané nasekanými vlašskými orechami.

Baklava – svetová hviezda

Štrúdľové cesto nakrájame na veľkosť plechu na pečenie, prikryjeme ho vlhkou utierkou, aby nevyschlo. Do pekáča položíme štrúdľové cesto, potrieme maslom a takto pokračujeme, až kým na dne plechu na pečenie nie sú štyri listy štrúdľového cesta. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi, potom položíme dva pláty cesta, pričom vrch každého potrieme maslom. Tento krok opakujeme ešte dvakrát. Na poslednú orechovú časť položíme zvyšné štyri, maslom potreté pláty cesta. Takto pripravenú baklavu nakrájame mokrým nožom šikmo na kosoštvorce. Pečieme vo vyhriatej rúre asi hodinu pri nízkej teplote. Kým sa baklava pečie, pripravíme sirup. Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor, med a citrónovú šťavu. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor roztopí, potom necháme vychladnúť. Keď je baklava upečená, vyberieme ju z rúry a polejeme sirupom. Necháme odstáť aspoň šesť hodín, aby sirup prenikol medzi vrstvy.

Foto: Pixabay