Sladké dobroty z koreňovej zeleniny Sladké dobroty z koreňovej zeleniny
Foto: Dana DeVolk, Unsplash.

2024-09-18

Sladké dobroty z koreňovej zeleniny

Koreňové zeleniny sú skvelé ingrediencie varených jedál, no ich prirodzená sladkosť z nich robí ideálnych kandidátov i na dezerty!

Na prípravu dezertov je najvhodnejšia sladučká mrkva a bordová cvikla, ale oplatí sa vyskúšať aj ťažšie dostupný paštrnák. Koláčom dodajú príjemne sladkú chuť, jemnú textúru a v neposlednom rade aj krásnu farbu.

Mrkvová torta

Najprv si nahrubo nasekáme vlašské orechy. Mrkvu očistíme a nastrúhame na strúhadle na syr alebo prelisujeme cez príslušný adaptér kuchynského robota. Zmiešame suché prísady, potom pridáme olej a vajcia a nakoniec vmiešame aj nastrúhanú mrkvu. Podľa potreby si tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, naplníme zmesou a vložíme do rúry. Keď torta je upečená, necháme ju trochu vychladnúť vo forme a vyberieme ju až keď je len vlažná a poriadne stuhnutá. Po úplnom vychladnutí miešame ingrediencie krému – syr mascarpone, kryštálový cukor, vanilkovú arómu a citrónovú šťavu – a rozotrieme na vrch torty. Tortu môžeme ozdobiť trochou strúhanej mrkvy alebo mandľovými lupienkami.

Máte radšej ovocie? Skúste nápady zo sliviek!

Image
Foto: sobors.hu
Cviklový brownie

Najprv ošúpeme a uvaríme cviklu na mäkko, potom nakrájame na menšie kúsky. Rozdrvenú čokoládu vložíme do sekáčika spolu so 100 g masla alebo margarínu a uvarenou cviklou. (Ak máme menšie zariadenie, oplatí sa suroviny nabrať na viacero porcií.) Ručným mixérom vyšľaháme celé vajcia so štipkou soli a cukrom, kým trochu nezbelejú a nie sú svetlé a nadýchané. Potom vmiešame cviklovú zmes, a do misy preosejeme aj múku i kakaový prášok a všetko dôkladne premiešame. Cesto vlejeme do vymasteného plechu a vložíme do predhriatej rúry a upečieme.

Iný recept na cviklu? Domáce chrumky z červenej repy!

Image
Foto: nosalty.hu
Zdravé mrkvové sušienky Whoopie Pie

Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom a soľou. Pridáme vajíčko a potom melasu. (Melasu je možné nahradiť javorovým sirupom, medom alebo púpavovým sirupom.) V inej miske zmiešame múku, mleté ​​ľanové alebo pšeničné klíčky, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a škoricu. Pridáme múčnu zmes do maslovej zmesi a miešame, kým sa nespojí. Pridáme aj ovsené vločky, kokos a mrkvu. Dobre premiešame a necháme trochu odpočinúť, potom lyžičkou dáme malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre. Po vychladnutí plníme mrkvové sušienky s melasovým krémom, ktorý pripravíme zmiešaním masla, melasy a vanilkovej arómy. Do takto získanej zmesi pridáme trošku mlieka a práškového cukru, kým získame príjemnú, roztierateľnú konzistenciu.

Ešte viac jesenných receptov: Zeleninové inšpirácie!

Image
Foto: crosbys.com

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !