2025-02-11
5 slovenských fašiangových jedál: Vycestujte za chuťami tradícií!
Fašiangy sú obdobím radosti, tanca, zábavy a samozrejme aj špecifických jedál, ktoré sú späté s tradíciami a zvyklosťami na Slovensku.
Fašiangy sa u nás slávia v období medzi Vianocami a pôstom. Ak hľadáte spôsob, ako spojiť cestovanie s ochutnávaním slovenských tradícií, fašiangové jedlá vám ponúknu nový zážitok.
1. Kysnuté šišky (v niektorých regiónoch aj fánky)
Kysnuté šišky sú tradičným fašiangovým pokrmom. Často sú plnené džemom alebo sladkou tvarohovou náplňou. Vo väčšine domácností sa pripravujú z kysnutého cesta a smažia sa v horúcom oleji do zlatista. Tieto šišky majú v každom regióne svoj špecifický variant, no všetky spája nezameniteľná vôňa a chuť. V regióne stredného Slovenska ich môžete ochutnať na rôznych fašiangových oslavách a jarmokoch.
2. Zemiakové placky
Zemiakové placky sú ďalším fašiangovým jedlom, ktoré sa podáva naprieč Slovenskom. Nastrúhané zemiaky, múka a vajíčka s dochucujú soľou a opekajú na panvici. Placky sa podávajú nielen s rôznymi omáčkami (napr. hubovou) alebo dokonca aj so sladkými prísadami, ako je jablkový kompót.
3. Langoše
Hoci sú langoše klasikou jarmokov, trhov, aj kúpalísk po celom Slovensku počas celého roka, fašiangy sú obdobím, kedy skutočne zažiaria. Langoše sa pripravujú z jednoduchého kysnutého cesta, ktoré sa smaží na oleji. Potom to už je len o preferencii – potrieť cesnakom, pridať kečup, tatarku, kyslú smotanu, alebo len strúhaný syr?
4. Fašiangová/fazuľová polievka
Na fašiangy sa na Záhorí tradične varí poctivá fazuľová polievka so všetkým čo k nej patrí - s klobásou i údeným mäsom. Pridajte k nej aj tradičné domáce rezance a o gurmánsky zážitok máte postarané!
5. Zabíjačkové špeciality
Zabíjačky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenských fašiangov, predovšetkým v horských a vidieckych oblastiach. Počas týchto dní sa pripravujú tradičné zabíjačkové jedlá ako klobásy, jaternice, opekance, oškvarky a krvavnice. Ak chcete spoznať tradície a gastronomické zvyky v rôznych regiónoch Slovenska, vyberte sa na jednu zo zabíjačiek, ktoré často organizujú aj obce a mestá – aby sa táto pomaly miznúca tradícia zachovala aj do budúcnosti.
- Fašiangové masky a sprievody – Fašiangové masky sú neoddeliteľnou súčasťou tradícií u nás. V mnohých regiónoch sa konajú sprievody, počas ktorých miestni v maskách putujú po dedinách a mestách. Tieto sprievody sú často spojené s hudbou, tancom a zábavou.
- Fašiangové jarmoky – Počas fašiangov sa v mnohých mestách a obciach organizujú jarmoky, kde si môžete kúpiť rôzne lokálne produkty, remeslá a tradičné jedlá. Je to ideálne miesto na ochutnávku rôznych fašiangových špecialít a nákup suvenírov.
Cestovanie po Slovensku, hoci v tomto období skôr smerujete za lyžovačkou, je počas fašiangového obdobia skvelým spôsobom, ako spoznať nielen kulinárske dedičstvo, ale aj bohatú kultúru a zvyky našich predkov. Ak chcete stráviť nezabudnuteľné chvíle s rodinou, objavovanie slovenských fašiangových jedál je zaručený spôsob, ako si užiť nielen jedlo, ale aj prírodu, históriu a tradície. Stačí len otvoriť internetový vyhľadávač a sami budete prekvapení, koľko udalostí spätých s Fašiangami naprieč Slovenskom nájdete!
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !