2022-05-06
Naštartujte látkovú premenu po zime so špargľou a artičokmi
V nemecky hovoriacich krajinách je najbežnejšia biela špargľa, ktorá sa pestuje bez prístupu svetla, a teda jej chýba chlorofyl. Pri jej nákupe dbajte na to, aby vždy bola pružná, že by takmer pukla a v chladničke ju skladujte vo vlhkej utierke maximálne tri dni. Jej najtypickejším receptom je olúpať ju od vrchnej drevnatej časti a uvariť ako krémovú polievku.
Zelená špargľa obsahuje ešte viac výživných látok a užijete si ju po varení vo vode zavinutú do schwardzwaldskej alebo inej sušenej šunky s natvrdo uvareným vajíčkom, či s holandskou omáčkou. Fialová špargľa obsahuje ešte viac fytochemikálií na boj proti rakovine a v Európe je populárna najmä v Taliansku.
Bez ohľadu na to, po ktorej špargli siahnete, po jej zjedení budete mať lepší cholesterol, krvný tlak aj látkovú výmenu. Je protizápalová, odvodňuje, čím očisťuje telo a pomáha pri infekciách močových ciest. Obsahuje veľa vitamínov, medzi inými aj vitamín E pre imunitu a kyselinu listovú, je tiež afrodiziakum a účinná je aj v boji s nafukovaním.
Ak si chcete za špargľou urobiť kulinársky výlet, odporúčame špargľové variácie, ktoré počas mája nájdete v Ponteo Activity Parku v Rusovciach pri Bratislave.
Artičoka je pôvodom zo severnej Afriky a v stredomorskej kuchyni je asi taká bežná ako u nás karfiol či brokolica. Je výborná, lebo podporuje tvorbu žlče a detoxikuje pečeň. Pôsobí tiež protialergicky, čo v začínajúcej peľovej sezóne ocenia mnohí. Pomôže vám aj pri liečbe ekzémov, podporuje tvorbu tráviacich enzýmov v pankrease, zlepšuje trávenie a látkovú premenu.
Na pultoch supermarketov ju nájdete ešte zriedkavejšie než špargľu. Ak na ňu narazíte, neváhajte ju vyskúšať. Stačí odstrániť tvrdé vonkajšie listy a po uvarení vo vode ju na plechu upiecť spolu s maslom, citrónovou šťavou a zapiecť so syrom. Najčastejšie sa varí, aby poslúžila ako lyžička. Uvarené listy artičoky sú skvelými naberačkami na najrôznejšie dipy a omáčky, a teda skvelý spôsob, ako prekonať čakanie na ogrilované jedlo počas vašich prvých tohtoročných grilovačiek. A ak si chcete dať artičoky v reštaurácii, siahnite v najbližšej pizzerii po pizze, na ktorú ste vždy tak trochu pozerali s nedôverou - po tej s artičokmi. A možno vás milo prekvapí aj svojou chuťou.
Foto: unsplash