3 najvzrušujúcejšie gastronomické destinácie Talianska 3 najvzrušujúcejšie gastronomické destinácie Talianska
Eaters Collective, Unsplash.

2023-12-08

  • Drive
  • Gastro
  • 3 najvzrušujúcejšie gastronomické destinácie Talianska

3 najvzrušujúcejšie gastronomické destinácie Talianska

Svetobežníci sa v súčasnosti čoraz radšej zoznamujú s históriou a kultúrou zvolenej krajiny prostredníctvom miestnych jedál. A nikdy to nebolo ľahšie ako teraz, pretože na autentických kurzoch varenia alebo na ochutnávkach jedál a vín sa môžete zúčastniť buď ako individuálni turisti, alebo v rámci organizovaných prehliadok.

Vďaka mimoriadne pestrej kuchyni je Taliansko bohatým dejiskom aj z gastronomického hľadiska, pretože recepty a používané ingrediencie sú iné v rôznych regiónoch , dokonca aj v mestách.

Tento zoznam by nemohol byť aktuálnejší, keďže gastroturizmus sa neuveriteľne rozmohol a v roku 2022 vygeneroval obrat 805,9 miliárd dolárov v celosvetovom meradle. Taliansko je v popredí turizmu za jedlom, týmto 5 chybám sa tam však určite vyvarujte.

RÍM

V nádhernom talianskom hlavnom meste sa môžete zúčastniť množstva gastronomických výletov alebo kurzov varenia. Ak pôjdete po vlastnej linke, ochutnajte do chrumkava upečené artičoky, následne vyhľadajte zopár rodinných pekární.

Prechádzajúc historickým centrom mesta určite ochutnajte pár tradičných rímskych pouličných jedál – ako pečenú tresku, porchettu – cesnakovo-rozmarínové pečené mäso a samozrejme rímsku pizzu.

Ak túžite po cestovinách, lepšie miesto ako Rím na to, aby ste si dali autentickú carbonaru alebo cacio e pepé, nenájdete.

Foto: Shutterstock

FLORENCIA

Toskánske veľkomesto, známe svojimi architektonickými a umeleckými majstrovskými dielami, je naozajstný gastronomický raj.

Môžete tu ochutnať také gastronomické delikatesy ako plochý chlieb schiacciatu, ktorý má základ vo fociacci alebo pappa al pomodoro, čo je florentská paradajková polievka, ktorá je veľmi hustá a výživná, pretože sa do nej dáva chlieb.

Môžete ochutnávať aj rôzne pácované mäsá a remeselné syry počas toho, ako sa zoznámite s miestnymi predajcami. V žiadnom prípade nevynechajte špecialitu bistecca alla Fiorentina (čo je na okolí asi najrozšírenejšie jedlo) a pappardelle al cinghiale (labužnícke široké rezance s diviačím ragú).

Foto: Shutterstock

NEAPOL

V Neapole – rodisku pizze – pochodíte dobre, ak sa na miestnu kultúru budete pozerať gastronomickou optikou. Prechádzajúc úzkymi uličkami južanského mesta sa stretnete s množstvom stánkov s pouličným jedlom a jeho predajcami. Určite si od nich kúpte panzerotti (čo je plnená taštička podobná calzone) alebo cuopo – v oleji vyprážané kúsky, medzi ktorými vždy nájdete aj čerstvú sépiu a ktoré môžete vyjedať počas cesty.

Čo určite v Neapole nevynechajte: spaghetti alla puttanesca – pripravené s čiernymi olivami a samozrejme svetoznámu a neopakovateľnú pizzu Margherita – tú tu môžete jesť doslova na každom rohu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

Foto: Shutterstock