Najlepšia kuchyňa na svete? Ochutnávka toskánskej gastronómie Najlepšia kuchyňa na svete? Ochutnávka toskánskej gastronómie
Foto: Engjell Gjepali, Unsplash.

2025-01-19

  • Drive
  • Gastro
  • Najlepšia kuchyňa na svete? Ochutnávka toskánskej gastronómie

Najlepšia kuchyňa na svete? Ochutnávka toskánskej gastronómie

Koľko domov, toľko zvykov, koľko krajín, toľko rôznych receptov a jedál. Viaceré gastronomické prieskumy uskutočnené v posledných rokoch dospeli k záveru, že talianska kuchyňa je najobľúbenejšia na svete a prekonala dokonca aj čínsku a japonskú gastronómiu. Každý taliansky región má svoje špeciality, ale Toskánsko sa skutočne môže pochváliť úžasným množstvom miestnych produktov a jedál, ktoré sú pre túto oblasť jedinečné.

Ukážeme vám niekoľko jedál, ktoré sa pod toskánskym slnkom určite oplatí vyskúšať, no ak chcete zažiť atmosféru tohto legendárneho talianskeho regiónu doma, môžete si tieto dobroty pripraviť aj sami!

Ribollita

Fazuľu uvaríme a keď zmäkne, tri štvrtiny z nej rozmixujeme na pyré. Vo veľkom hrnci podusíme na troche oleja nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme tymián, nasekaný stonkový zeler a mrkvu. Kým zmäknú, umyjeme a nakrájame mangold, zemiaky, kel, cavolo nero (taliansky kel, čierny kel). K cibuli pridáme paradajkový pretlak, premiešame a potom pridáme všetku ostatnú zeleninu. Osolíme, pomiešame a potom zeleninu zalejeme fazuľovým pyré. Varíme na miernom ohni, ak je potrebné pridáme trochu vody. Na záver pridáme celú uvarenú fazuľu. Chlieb nakrájame na tenké plátky a poukladáme v rade na dno hrnca. Zalejeme polievkou, a ďalej vrstvíme striedavo. Necháme odležať, kým chlebík takmer splynie so zeleninou a vznikne veľmi hustý pokrm. Potom ju zohrejeme („ribollire“), a pred podávaním dochutíme mletým čiernym korením a trochou olivového oleja.

Panzanella

Uhorku, cibuľu a paradajky nakrájame na kolieska. Zmiešame olej a ocot a nalejeme na chlieb nakrájaný na 2 – 3 cm kocky, necháme 15 minút odležať, aby chlieb nasal tekutinu. Zeleninu premiešame vo veľkej šalátovej mise, dochutíme soľou, čiernym korením a necháme chvíľu odležať, aby paradajky pustili šťavu. Chlieb zmiešame so zeleninou, do zmesi pridáme bazalku a poriadne premiešame. V prípade potreby pridáme ešte trochu olivového oleja. Pred podávaním je najlepšie nechať prikryté v chladničke chvíľu odpočívať.

Image
Panzanella
Foto: lilafuge.hu
Cantucci toscani

Vajíčka vymiešame s cukrom, pridáme mäkké maslo, múku, štipku soli, sódu bikarbónu a toľko likérového vína, aby vzniklo pomerne tuhé, ale ľahko miesiteľné cesto. Potom pridáme aj celé, neošúpané mandle. Hotové cesto rozdelíme na niekoľko častí a vyvaľkáme ich do valcov, ktoré mierne sploštíme. Potrieme ich žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov 20 minút. Po upečení vyberieme valčeky z rúry a po vychladnutí cantucci nakrájame na 1,5 – 2 cm kúsky. Opäť ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme ešte 20 minút.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !