Piknik v prírode Piknik v prírode
Foto: Shutterstiock

2023-05-16

Piknik v prírode

Cícerová fašírka

Cícer uvaríme do mäkka, ešte teplý zalejeme olejom a roztlačíme na kašu. Pridáme vajce, strúhanku, citrónovú kôru, sójovú omáčku, sladkú červenú mletú papriku, oregano a dobre premiešame, aby sme získali homogénnu hmotu. Podľa chuti osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme trochu cesnaku a nakrájanú cibuľu. Vytvarujeme z neho guľky, ktoré stlačíme naplocho. Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Foto: nlc.gasztro

Pesto z kapie

Krásne červené kapie upečieme v predhriatej horúcej rúre a potom ich necháme ešte 10 minút odpočívať v miske prikrytej alobalom. Potom ich ošúpeme, zbavíme semienok a necháme vychladnúť. Medzitým si na suchej panvici na strednom ohni opražíme píniové oriešky dozlatista. Píniové oriešky spolu s paprikou vložíme do mixéra, pridáme cesnak, olivový olej a sušené paradajky. Ak chceme pikantné pesto, pridáme trochu čili. Celé to rozmixujeme, nakoniec vmiešame nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Neexistuje žiadny sendvič, bruschetta alebo toast, ktoré by pesto z kapie nedokázalo urobiť ešte chutnejšie.

Streetkitchen.hu

Piknikový koláč

Na cesto koláča rozmiešame droždie v mlieku s cukrom, nalejeme do stredu pripravenej múky a pridáme soľ. Vymiesime z neho cesto, do ktorého postupne pridávame vlažnú vodu a necháme vykysnúť. Vyvaľkáme dva pláty cesta. Na jeden plát položíme nie príliš tenké plátky paradajok, mierne od seba. Na náplň zmiešame tvaroh, majonézu, kôpor, petržlenovú vňať, cesnak, kyslú smotanu a syr. Na paradajky položíme lyžicu plnky, na ktorú môžeme dať ešte trochu syra. Takto pripravené cesto prikryjeme druhým plátom. Vykrajujeme koláče, okraje pritlačíme k sebe navlhčeným prstom. Koláče pečieme na rozpálenom oleji alebo v rúre.

Foto: mindmegette.hu

Tabbouleh (arabský petržlenovo-bulgurový šalát)

Bulgur uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme vychladnúť. Nakrájame petržlenovú vňať, mätu, paradajky a jarnú cibuľku a vložíme ich do misy. Pridáme vychladnutý bulgur. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Citrónovú šťavu zmiešame s olivovým olejom a pridáme k zmesi bulguru a zeleniny a dobre premiešame. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 4 – 5 hodín, no ešte lepšie je, ak si ho spravíme deň pred piknikom, aby sa chute dobre spojili.

Muffiny „mrkvová torta”

Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Bielky vyšľaháme s trochou cukru na tuhú penu. Roztopíme margarín a pridáme do vyšľahaného žĺtka. Pridáme trochu oleja a vanilkovú arómu a vymiešame do hladka s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu a na tuho vyšľahané bielky. Formy na muffiny vymastíme, posypeme múkou a naplníme ich cestom. Do stredu muffinov môžeme dať akékoľvek ovocie, ktorého chuť ladí s mrkvou. Nakoniec na vrch posypeme nastrúhanú čokoládu a pečieme najskôr na silnom ohni, potom na miernom, až kým muffiny nebudú hotové.

Foto: unsplash