Citrón ako hlavná hviezda trojchodového menu Citrón ako hlavná hviezda trojchodového menu
Foto: Shutterstock

2023-02-27

  • Drive
  • Gastro
  • Citrón ako hlavná hviezda trojchodového menu

Citrón ako hlavná hviezda trojchodového menu

Grécka kuracia citrónová polievka Avgolemono

Do väčšieho hrnca vložte celé kurča, dve mrkvy, dva stonkové zelery, štyri strúčiky cesnaku, bobkový list, čierne korenie, soľ, štipku kurkumy a zalejte to dostatkom studenej vody. Po jej zovretí nechajte vývar, nech sa pomaly varí pri nižšej teplote asi hodinu až hodinu a pol. Následne vyberte kurča aj zeleninu, sceďte vývar cez sitko, aby bol číry. Ten vráťte do hrnca. Oberte mäso z kurčaťa a dajte ho späť do vývaru, koľko len chcete, a zvyšok si odložte na iné jedlo. Pridajte hrnček ryže - ideálne typu arborio, ktorá obsahuje veľa škrobu a urobí polievku lahodne krémovou. Pridajte pol lyžičky soli a nechajte variť asi 15 minút. Medzitým odšťavte tri citróny a oddeľte žĺtka od bielok z ôsmich vajec. Bielka jemne ručne vyšľahajte, pridajte žĺtka a následne šťavu z citrónov. Do tejto zmesi pridávajte naberačky z vývaru a miešajte, kým sa misa neoteplí. Vráťte do polievky nakrájanú zeleninu a vlejte citrónovú zmes do polievky. Stačí povariť päť minút a vaša kuracia citrónová polievka na grécky spôsob je hotová.

Treska na citróne s petržlenom

V miske zmiešajte tri polievkové lyžice citrónovej šťavy a 3 lyžice roztopeného masla. Do inej misky vsypte štvrť hrnčeka hladkej múky, soľ, červenú papriku a čierne korenie a všetko premiešajte. Zoberte štyri filety z tresky a obaľte ich najprv v masle s citrónom a následne v múke. Položte na plech alebo do zapekacej misy potretej olivovým olejom. Polejte zvyškom roztopeného masla s citrónom a pečte pri 200 stupňoch asi 15 minút. Na záver posypte čerstvým parmezánom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pozor, použite len citrónovú kôru z bio citrónov, ktoré neboli chemicky ošetrované. Podávajte so zemiakmi.

Foto: Shutterstock

Citrónový cheesecake

V mixéri rozmixujte asi 200 g maslových sušienok a zmiešajte ich asi so 100 g mäkkého masla. Túto zmes natlačte do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie vrátane okrajov. Po 10 minútach na 180 stupňoch vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Kým sa pečie korpus, zmixujte 750 g mascarpone s 200 g kyslej smotany a 250 g práškového cukru. Postupne primiešajte dva žĺtky, štyri celé vajcia a päť lyžíc múky. K tomu pridajte nastrúhanú kôru z bio citróna. Túto zmes vylejte na korpus a vložte pri rovnakej teplote do rúry na ďalšiu štvrťhodinu. Nezabudnite cheesecake vybrať z formy ešte za horúca. Na vrch si pripravte polevu. Nad parou vyšľahajte tri vajcia, 3 lyžice práškového cukru, kôru a šťavu z troch citrónov a keď krém zhustne, odstavte ho z variča a pridajte lyžicu masla, ktorú doň vmiešate. Vychladnutú polevu vylejte na vychladnutý cheesecake.