Päť tipov na zdravé a rýchle nátierky Päť tipov na zdravé a rýchle nátierky
Foto: Shutterstock

2022-11-18

  • Drive
  • Gastro
  • Päť tipov na zdravé a rýchle nátierky

Päť tipov na zdravé a rýchle nátierky

Mrkvová nátierka

Mrkva je najbohatšia na zdroj betakaroténu, vitamínov, spomaľuje starnutie buniek a jej konzumácia zlepšuje zrak. Výhodou je, že mrkva v žalúdku až štyrikrát zväčší svoj objem, preto vás skvelo zasýti. Obsahuje minimum tukov a cukrov, a preto je výborná v boji s nadváhou. Mrkvu nastrúhajte najemno, zmiešajte s cottage syrom, nastrúhanou mozzarellou, kyslou smotanou, prípadne bielym jogurtom a dochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Navrch posypte pažítkou alebo naukladajte lístky bazalky.

Foto: Pixabay

Tofu nátierka (nielen) pre vegánov

Nátierka bez živočíšnych produktov, ktorá dokonale zasýti. Veľa z nás nemá rado tofu pre jeho výraznú chuť. Ale s použitím tých správnych byliniek a korenín získa úplne iný rozmer. Táto plnohodnotná netučná bielkovina obsahuje prospešné omega-3 mastné nenasýtené kyseliny a vlákninu. V tofu sa ukrývajú vitamíny skupiny B, vápnik, železo a horčík. Do pomazánky z tofu budete potrebovať nastrúhanú mrkvu a tofu, pridáte sojakrém a pretlačený cesnak. Potom už len stačí dochutiť korením a bylinkami – ideálnu kurkumou a bazalkou. Vrch pomazánky posypte semiačkami podľa chuti.

Tuniaková nátierka s tajnou ingredienciou

Kto by nepoznal rybaciu nátierku? No skúste tentokrát vymeniť maslo za avokádo. Výsledkom bude bielkovinová bomba plná vitamínov. Tento mimoriadne hodnotný tuk rozpohybuje srdce a cievy, spevní kosti a pomôže imunite. Stačí kúpiť konzervu tuniaka, jedno zrelé avokádo, malú cibuľku, olivový olej, kurkumu, soľ, korenie a oregano na dochutenie. Avokádo roztlačte vidličkou a všetko spolu premiešajte alebo ingrediencie vhoďte do mixéra a dosiahnete hladkú nátierku.

Foto: Pexels

Cícerový hummus

Strukoviny by sme mali zaradiť do jedálnička aspoň dva razy do týždňa. Obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Cícer neobsahuje žiadny lepok, takže je ideálny pre celiatikov a tiež pre vegetariánov. Bojuje proti rakovine, znižuje zápal v tele, reguluje hladinu cukru v krvi, je bohatý na antioxidanty a bráni vypadávaniu vlasov. Príprava hummusu je jednoduchá. Stačí zmixovať cícer z konzervy, strúčik cesnaku, tahini pastu zo sezamových semiačok, citrónovú šťavu, čerstvú mätu a štipku himalájskej soli a na zjemnenie trošku vody.

Foto: Pixabay

Guacamole

Hlavnou zložkou guacamole je avokádo, o ktorých účinkoch sme písali vyššie. Zvyčajne sa mieša so soľou a limetkovou šťavou. Niektoré recepty navyše uvádzajú aj cibuľu, koriander, paradajky, cesnak a korenie. Ak máte radi pikantné, pridajte jalapeños alebo čili papričky. Pre sladšie jazýčky môžete pridať ovocie ako nakrájaný ananás, ďatle či figy.

Foto: unsplash