Sladký dezert s príchuťou Nemecka Sladký dezert s príchuťou Nemecka
Foto: Shutterstock

2022-10-26

Sladký dezert s príchuťou Nemecka

Apfelkuchen

Typický nemecký jablkový koláč je fantastickou kombináciou hutného maslového cesta a na kocky alebo na mesiačiky nakrájaných jabĺk. Záleží od daného regiónu, či sa koláč na záver posype škoricovým cukrom, mrveničkou, či sa zakryje strúhankou, alebo pre mlsné jazýčky zaleje pudingom s vanilkovou príchuťou. Koláč sa tradične pečie v okrúhlych formách a najčastejšie sa podáva ako sýty popoludňajší dezert – ako inak – s kávou alebo čajom.

Streuselkuchen

Streuselkuchen je forma tradičného strúhankového koláča. Každý z jeho plátkov je hrubý asi jeden palec a omrvinky tvoria takmer 50 percent výšky koláča. Niekto do cesta pridáva orechy, mak, no najlepšie chutí s kyslým ovocím. Tento koláč sa podáva takmer počas všetkých osláv alebo rodinných stretnutí. Je známy aj ako pohrebný koláč, nakoľko nesmie chýbať na žiadnom kare. Zvyčajne sa konzumuje so šľahačkou. Turisti môžu vidieť Streuselkuchen a jeho varianty vo väčšine pekární, ktorých je v nemeckých uliciach ako strúhanky na koláči.

Kugelhupf

Tento koláč je rozpoznateľný vďaka svojmu jedinečnému tvaru, má aristokratickú históriu a zvláštne miesto vo viedenských srdciach. Ide v podstate o našu bábovku. Piškótový dezert, zvyčajne mramorovaný vo viedenskej verzii, plný hrozienok namočených v rume, s mandľami, voňavým maslom a lahodným akcentom citróna. Rozpoznateľný pre špeciálny tvar. Nielen celé Nemecko, ale aj cisár František Jozef veľmi miloval tento zákusok. Do cesta sa môžu pridať orechy či ovocie.

Stollen

História stollenu drážďanského typu siaha až do 15. storočia. Stollen bol navrhnutý tak, aby symbolizoval Ježiška zavinutého do plienok. Aj preto má svoje miesto na každom vianočnom stole, no zvykne sa piecť aj počas celého roka. Vianočná štóla, v Nemecku známa ako Christollen, je bohatý, hutný, sladký chlebík plnený sušeným ovocím, citrusovou kôrou, marcipánovou alebo mandľovou pastou a orechmi.