Čapnutô, pacále, bryndzovníčky: 3 tradičné recepty z Podpoľania, ktoré musíte ochutnať Čapnutô, pacále, bryndzovníčky: 3 tradičné recepty z Podpoľania, ktoré musíte ochutnať
Foto: Región Podpoľanie

2024-11-07

  • Drive
  • Gastro
  • Čapnutô, pacále, bryndzovníčky: 3 tradičné recepty z Podpoľania, ktoré musíte ochutnať

Čapnutô, pacále, bryndzovníčky: 3 tradičné recepty z Podpoľania, ktoré musíte ochutnať

Milujete objavovanie nových chutí a tradičných jedál? Potom sa pripravte na gastronomický výlet do srdca Slovenska!

Podpoľanie, región s bohatou históriou a nádhernou prírodou, ukrýva v sebe poklady, ktoré čakajú len na vás. Prinášame vám tri autentické recepty, ktoré vás prenesú do kuchýň našich predkov a možno vás inšpirujú k výletu za ich originálnou chuťou.

Typické suroviny z Podpoľania

V kuchyni Podpoľania hrajú hlavnú úlohu jednoduché, no výživné suroviny. Kyslá kapusta, zemiaky, údené mäso, bryndza či domáce maslo sú základom mnohých jedál, ktoré sú nielen chutné, ale aj poriadne sýte. Tieto ingrediencie odrážajú životný štýl našich predkov, ktorí využívali to, čo im príroda ponúkla, a vytvárali z toho jedlá plné lásky a tradície.

Recept na čapnutô

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 400 g údeného mäsa
  • 600 g zemiakov
  • 2 páry údenej klobásy
  • 100 g údenej slaniny

Postup:

Na dno hrnca dajte polovicu kyslej kapusty. Na ňu poukladajte na kocky nakrájané údené mäso a polovicu očistených, na tenké plátky nakrájaných zemiakov. Potom pridajte zvyšnú kapustu, na kolieska nakrájanú klobásu a prikryte zvyšnými zemiakmi. Všetko zalejte 1 litrom vody, prikryte a pri miernej teplote duste do mäkka. Čapnutô podávajte poliate rozškvarenou slaninou.

Image
Foto: Región Podpoľanie
Recept na zemiakové pacále

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • soľ
  • 1 lyžica mletého čierneho korenia
  • 1 vajce
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla

Postup:

Zemiaky očistite, nastrúhajte a zmiešajte so soľou, korením, vajcom a múkou. Na platni sporáka pečte okrúhle placky z oboch strán. Hotové pacále potrite rozpusteným slaným maslom.

Recept na krehké bryndzovníčky

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 1 lyžička soli
  • 300 ml kyslej smotany
  • 1 vajce na potretie

Ingrediencie na plnku:

  • 120 g bryndze
  • 1 veľký najemno nastrúhaný zemiak, uvarený v šupke
  • nasekaná pažítka
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 lyžica krupice
  • 3 lyžice kyslej smotany

Postup:

Na pracovnú dosku preosejte múku, pridajte nasekané maslo, soľ a podľa potreby kyslú smotanu. Vypracujte vláčne cesto. Na pomúčenej doske cesto natenko rozvaľkajte a formičkou vykrajujte kolieska s priemerom približne 6 cm. Z ingrediencií na plnku vymiešajte hladkú zmes. Do stredu každého kolieska natrite plnku tak, aby zostal okraj široký 1 cm, ktorý potom zdvihnite do výšky. Bryndzovníčky poukladajte na vymastený plech, potrite rozšľahaným vajcom, popichajte vidličkou a pečte do zlatista v rúre vyhriatej na 180 °C.

Image
Foto: Región Podpoľanie

Tak čo poviete, nezbiehajú sa vám slinky? Tieto tradičné jedlá z Podpoľania stoja za vyskúšanie a možno vás inšpirujú k návšteve tohto nádherného regiónu. Objavujte, cestujte a vychutnávajte si život plný nových zážitkov a chutí.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !