2022-03-29
Tradičné pokrmy zo zemiakov
Zemiaková baba je jednoduchý a rýchlo pripraviteľný pokrm – kedysi ju považovali za jedlo chudobných. Okrem surovín v základnom recepte ju môžete obohatiť aj šunkou, slaninou, ale aj strúhanou zeleninou. Gurmáni môžu pridať rôzne koreniny a vytvoriť lahodnú pochúťku so širokou škálou chutí vrátane bylín, sušených paradajok, kapár a olív. Je ideálna na večeru samotná, s trochou cesnaku a kyslej smotany, ale môžete ju ponúkať aj s polievkou, alebo ako prílohu k mäsitým jedlám.
Pripraviť zemiakovú babu je veľmi jednoduché. Nastrúhané zemiaky zmiešame s vajíčkami a múkou a podľa chuti osolíme a okoreníme. Môžeme pridať majoránku, slaninu, rôzne druhy korenín a na vrch trochu strúhaného syra. Riadne premiešame a rozložíme na dôkladne vymastený plech a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista. Po upečení necháme trochu vychladnúť, potom nakrájame na plátky a dáme na tanier.
Pagáče sú jedným z najstarších a najpopulárnejších pokrmov na pohostenie návštevníkov v Strednej Európe, ale pripravujú ich aj v iných krajinách. Hoci existujú aj sladké pagáče, najznámejšie varianty sú slané. Je to veľmi populárne jedlo – asi neexistuje človek, ktorý by nemal rád maslové, oškvarkové, kapustové, tvarohové alebo zemiakové pagáče. Môžu sa tiež pripraviť rôznymi spôsobmi: poznáme miesené, kysnuté pomocou droždia alebo kvásku, ale aj upečené na oleji alebo masti.
Zemiakové pagáče sú pripravené z uvarených, prelisovaných zemiakov, vajíčok, múky a soli. Všetky prísady dôkladne vymiešame. Takto pripravené cesto rozvaľkáme, nakrájame okrúhle pagáčiky alebo štvorce a upečieme obe strany do zlatista v dostatočnom množstve oleja alebo masti. Môžeme ich jesť k čaju alebo s mliekom, sú tiež vynikajúcou oblohou k polievkam.
Jedným z najobľúbenejších varených jedál zo zemiakov sú bryndzové pirohy. Rovnako ako strapačky sú jednou z tradičných špecialít slovenskej kuchyne, ktoré sú veľmi chutné a ľahko pripraviteľné.
Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a najemno postrúhame. Do plnky odložíme trochu postrúhaných zemiakov. Do zvyšku pridáme múku, soľ, vajce a zamiesime. Cesto vyvaľkáme, nakrájame na malé obdĺžniky a plníme plnkou – zmesou odložených zemiakov a bryndze. Takto pripravené pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode. Podávame s bryndzou, opraženou slaninou a kyslou smotanou, nakrájaným kôprom alebo jarnou cibuľkou podľa chuti.