2024-11-21
Zamiluje si ich celá rodina – tradičné švédske škoricové rolky
Kanelbulle, alebo švédsky škoricový slimák, je jednou z najznámejších a najobľúbenejších sladkostí švédskej kuchyne a ideálnymi raňajkami k šálke kávy. Jeho príprava sa môže zdať zložitá, ale v skutočnosti si po niekoľkých jednoduchých krokoch môžete vychutnať kombináciu škorice a krehkého cesta.
Príprava škoricových osích hniezd v rúre je veľmi hravá. Preto môžete do výroby tejto sladkosti s tvorivým názvom "slimáky", či "osie hniezda" zapojiť aj deti. Stojí za to zdôrazniť, že recept zo Švédska sa v skutočnosti pripravuje na mnoho rôznych spôsobov, pretože sa vyrába v rôznych veľkostiach.
Je teda na vašej fantázii, ako veľké rolky nakrájate, ale ak všetko urobíte správne, konečný výsledok bude zaručene nebeský.
- 35 g čerstvého droždia;
- 360 ml mlieka;
- 120 g masla;
- 100 g bieleho cukru;
- 1 veľké vajce;
- 1 čajová lyžička soli;
- 1 polievková lyžica mletého kardamónu;
- 750 g celozrnnej múky
- 120 g masla;
- 50 g bieleho cukru;
- 2 polievkové lyžice mletej škorice
- 1 veľké vajce;
- 15 ml vody;
- 30 g cukrových guličiek (ľahko dostupné v cukrárňach, ale možno ich vynechať)

- Droždie rozdrobíme do misky a zalejeme niekoľkými lyžicami vlažného mlieka.
- Potom rozpustime maslo a pridajme ho do droždia spolu s ostatnými prísadami na slimáky.
- Cesto hnetieme do homogénnej podoby približne 10-15 minút (je dôležité, aby sme na ňom pracovali až takto dlho).
- Po skončení miesenia necháme cesto prikryté kysnúť pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a šírku 30 cm. Zmiešáme prísady na plnku tak, že rozpustíme maslo a potriete ním povrch cesta.
- Cesto na plnku rozvaľkáme po dĺžke a nakrájajme na približne 25 rovnakých plátkov. Rezom nahor ich položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť.
- Po uplynutí tohto času vyšľaháme vajcia s vodou a pripravíme polevu.
- Keď sa obe prísady spoja, potrieme vrch šnekov a posypeme ich cukrovými perličkami.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C 5-6 minút na najvyššom stupni. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !