Zamiluje si ich celá rodina – tradičné švédske škoricové rolky Zamiluje si ich celá rodina – tradičné švédske škoricové rolky
Foto: Shutterstock

2024-11-21

  • Drive
  • Gastro
  • Zamiluje si ich celá rodina – tradičné švédske škoricové rolky

Zamiluje si ich celá rodina – tradičné švédske škoricové rolky

Kanelbulle, alebo švédsky škoricový slimák, je jednou z najznámejších a najobľúbenejších sladkostí švédskej kuchyne a ideálnymi raňajkami k šálke kávy. Jeho príprava sa môže zdať zložitá, ale v skutočnosti si po niekoľkých jednoduchých krokoch môžete vychutnať kombináciu škorice a krehkého cesta.

Príprava škoricových osích hniezd v rúre je veľmi hravá. Preto môžete do výroby tejto sladkosti s tvorivým názvom "slimáky", či "osie hniezda" zapojiť aj deti. Stojí za to zdôrazniť, že recept zo Švédska sa v skutočnosti pripravuje na mnoho rôznych spôsobov, pretože sa vyrába v rôznych veľkostiach.

Je teda na vašej fantázii, ako veľké rolky nakrájate, ale ak všetko urobíte správne, konečný výsledok bude zaručene nebeský.

Ingrediencie na škoricové rolky:
  • 35 g čerstvého droždia;
  • 360 ml mlieka;
  • 120 g masla;
  • 100 g bieleho cukru;
  • 1 veľké vajce;
  • 1 čajová lyžička soli;
  • 1 polievková lyžica mletého kardamónu;
  • 750 g celozrnnej múky
Ingrediencie na náplň:
  • 120 g masla;
  • 50 g bieleho cukru;
  • 2 polievkové lyžice mletej škorice
Ingrediencie na polevu:
  • 1 veľké vajce;
  • 15 ml vody;
  • 30 g cukrových guličiek (ľahko dostupné v cukrárňach, ale možno ich vynechať)
Image
Foto: Unsplash
Príprava:
  1. Droždie rozdrobíme do misky a zalejeme niekoľkými lyžicami vlažného mlieka.
  2. Potom rozpustime maslo a pridajme ho do droždia spolu s ostatnými prísadami na slimáky.
  3. Cesto hnetieme do homogénnej podoby približne 10-15 minút (je dôležité, aby sme na ňom pracovali až takto dlho).
  4. Po skončení miesenia necháme cesto prikryté kysnúť pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
  5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a šírku 30 cm. Zmiešáme prísady na plnku tak, že rozpustíme maslo a potriete ním povrch cesta.
  6. Cesto na plnku rozvaľkáme po dĺžke a nakrájajme na približne 25 rovnakých plátkov. Rezom nahor ich položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť.
  8. Po uplynutí tohto času vyšľaháme vajcia s vodou a pripravíme polevu.
  9. Keď sa obe prísady spoja, potrieme vrch šnekov a posypeme ich cukrovými perličkami.
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C 5-6 minút na najvyššom stupni. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !