2024-01-20
Vitamínová bomba, ktorá dobyla svet: cvikla
Na obľúbenú otázku fanúšikov Monty Python je tu upokojujúca odpoveď: áno, aj za cviklu vďačíme Rimanom! Cvikla pochádza z oblasti Stredozemného mora a ako takmer všetko grécke, aj kult cvikly si prirodzene osvojili Rimania. Uvedomili si tiež strategický význam tejto vo veľkom množstve pestovanej zeleniny pri kŕmení légií. Cviklu, ktorá sa dá dlhodobo skladovať, si brali so sebou aj na svoje dobyvačné ťaženia na severe, takže sa aj k nám dostala prostredníctvom Rimanov. Hoci Rimania pravdepodobne nevedeli, že cvikla obsahuje veľa draslíka, železa a vitamínov, všimli si, že jedlo obsahujúce cviklu zvyšuje výdrž vojakov, takže menej často ochoreli. Netvrdíme, že Rímska ríša vďačila za svoj obrovský územný rozmach práve cvikle, ale možno aj táto zelenina trochu prispela k úspechu.
Foto: mindmegette.eu
Z umytého pomaranča odrežeme žltú vrstvu kôry, nakrájame na tenké pásiky a odložíme. Následne odstránime šupku aj z jednotlivých mesiačikov pomaranča. Cviklu nakrájame na väčšie kocky. Očistenú šalotku nakrájame na drobno a na troške oleja udusíme do sklovita. Pridáme cviklu a pomaranč, zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni. Po uvarení rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou a korením. Rozdelíme na taniere, posypeme odloženou pomarančovou kôrou, pridáme trochu kyslej smotany a ozdobíme lístkami bazalky.
Cviklu očistíme a nakrájame. Strúčiky cesnaku trochu podrvíme. V miske zmiešame balzamikový ocot a olivový olej, pridáme cviklu a cesnak. Podľa chuti dochutíme rozmarínom, majoránom, oreganom, potom dosolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj trochu medu. Všetko dobre premiešame, vložíme do pekáča a prikryté alobalom pečieme v predhriatej rúre jednu hodinu. Je to skvelé hlavné jedlo ale aj ako príloha.
Foto: sobors.hu
Foto: nosalty.hu
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.