Obľúbená slovenská pochúťka: takto sa vyrába veľkonočná hrudka!
Rýchlo sa kazí, no zo stola mizne ešte rýchlejšie.
Na to, aby ste si na stôl mohli pripraviť jedno z najchutnejších tradičných sviatočných jedál, vám stačí len niekoľko základných surovín a nasledujúci recept. Hoci sa rýchlo kazí, nebude to problém, pretože keď spoznáte chuť vaječného syra, ľahko sa stane novým obľúbeným jedlom.
V prípade hrudky ide v podstate o pochúťku z vajec a mlieka, ktorú varíte, kým sa bielok nezmení na tvaroh a tekutina na srvátku. Môže sa jesť na slano, alebo aj s cukrom.
suroviny
- 12 veľkých vajec;
- 1 liter 3,5% mlieka;
- 1 čajová lyžička soli;
- 6 celých rozdrvených zrniečok korenia (voliteľné).
PRÍPRAVA
Rozšľahajte vajcia, potom pridajte mlieko a soľ - a akékoľvek iné korenie, ktoré používate − a dôkladne premiešajte. Nalejte do hrnca asi 2-3 cm vody.
Priveďte do varu a potom znížte teplotu, pričom udržiavajte teplotu vody. Hrniec s vajíčkami a mliekom položte nad hrniec s vriacou vodou.
Varte za častého miešania, kým tekutina z vajec a mlieka neuvoľní srvátku. Podľa článku Vyberte cedník a lyžicou doň naberajte tvaroh.
Hrudka sa jedáva s chrenom, údeným mäsom, alebo s kyslou kapustou.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.