Sífutók paradicsoma Szlovákia szívében

Havas sportok, húsos gombóc vagy kékfestők? Irány a Felső-Garam mente!

Fotó: Shutterstock
A Felső-Garam mente hófedte rétjei és fennsíkjai az Alacsony-Tátra csúcsaival igazi mesebeli téli tájat alkotnak.

Szlovákia szívében, az Alacsony-Tátra és a Szlovák-érchegység bércei között egy egészen sajátos hangulatú vidéket találunk, amelyet az ország második leghosszabb folyója szel át. Ez a Felső-Garam mente. A Besztercebányától egészen Telgártig terjedő térség tele van a legkülönbözőbb természeti kincsekkel.

A Felső-Garam mente híres az UNESCO Világörökség részét képező hagyományos, többszólamú énekéről, de vasipara és juhtenyésztése is nagy múltra tekinthet vissza. Mai jellegét az évszázados népi kultúrának, a vlach kolonizáció hatásainak és a virágzó gyárakat üzemeltető német főnemesi család, a Coburgok jelenlétének harmonikus összhatása adja meg.

​Partizánok vidéke

www.instagram.com

Horehronie on Instagram: "👣 POTULKY PO HREBENI NÍZKYCH TATIER 👣 @borievkyphotogallery sa rád len tak túla po ničím nerušenej prírode 🏔️ 💚 Follow @visithorehronie 📷 Taguj #visithorehronie . . . Za partnerskú podporu ďakujeme @ministerstvo_dopravy_sr. Viac o návšteve Slovenska: www.slovakia.travel . @goodideaslovakia @visit_slovakia @livingslovakia @daybyme @dnes_cestujem @pure.slovakia @praveslovenske slovenskonafotke @lowtatras @objavujem_slovensko @tripy_po_slovensku @bicyklom_po_slovensku @kamnaslovensku @kamnavylet @vylety_po_slovensku @poslovensku.eu @poslovensku.sk @thisisslovakia @nase.hory @ubytujtesanaslovensku . #goodideaslovakia #slovakiatravel #fabslovakia #szlovakia #horehronie #visithorehronie #dnescestujem #dnesslovenskujem #livingslovakia #carovneslovensko #slovenskonafotke #objavujemslovensko #nizketatry #kralovahola #praveveslovenske #naseslovenske #vyletyposlovensku #thiisslovakia #pureslovakia #kamnahorehroni #tripyposlovensku #zima #winter #winterwonderland #wintertime #winternature #snow #snowday #snowflakes"

A Felső-Garam mente erdeiben 1944-ben több száz, a náci Németország ellen harcoló partizán lelt menedéket. Az antifasiszta ellenállás történetét a besztercebányai Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának kiállítása dolgozza fel. Az 1969-ben emelt épület két részből áll, ezeket híd köti össze, az intézményt körülvevő parkban kialakított skanzenben pedig nehéz haditechnikai eszközöket tekinthetünk meg.

A környék kultúráját, az itteni mesterségek és irodalom történetét a breznóbányai Felső-Garam Menti Múzeum tárlatai mutatják be. Az evangélikus parókia egykori magtárának felújított termeiben Martin Rázus író munkásságával ismerkedhetünk meg, az író nevét viselő utcán pedig egy fennmaradt kékfestőműhelyt találunk, benne egy különleges famángorlóval, mellyel annak idején a szövetek gyűrődéseit simították ki.

​Sífutók paradicsoma

www.instagram.com

klldka.kb.photography on Instagram: "Maturitné fotky môžu ísť konečne von 🙆🏽‍♀️ #maturita #maturita2020 #praktickacast #osrbie #biathlon #biatlon #narodnebiatlonovecentrum #narodnebiatlonovecentrumosrblie #slovakia #canon #canoneos80d #eos80d #photography #photo #photoshoot #competition #slovakchildren #children #slovakgirls #girls #slovakboys #boys #myphoto #klldka_kb_photography"

A tartósan megmaradó hótakaró és a mélyen fagypont alatti hőmérséklet ideális körülményeket teremt a téli sportokhoz. A Felső-Garam mentiek kedvelt időtöltése a sífutás. Az érintetlen erdőket és mezőket a sífutók mintegy 80 kilométernyi, tökéletesen karbantartott sípályán fedezhetik fel. Egy részük a legendákkal övezett Király-hegy körül vagy a turisták körében nagyon népszerű Chmaroš-viadukt alatt vezet.

A lesiklás szerelmesei több síközpont közül választhatnak. Az alacsony-tátrai Jasná mintegy 45 kilométernyi, Liptóból a déli, Felső-Garam menti lejtőkre is átnyúló pályát kínál. A Ski Tále központban különleges animációs programokkal várják a gyerekeket.

Télen a Felső-Garam mentén akár a legjobb szlovákiai sílövőkkel is összefuthatunk. A breznóbányai születésű Fialková lányok más válogatott sportolókkal együtt a cserpataki Nemzeti Biatlonközpontban készülnek. A két pályával rendelkező sportközpontot 8 és 19 óra között a széles nyilvánosság is használhatja.

A sízés, sífutás, szánkózás mellett ebben a régióban túrázni is lehet. A Vidra-völgyi Erdészeti Skanzen nem megerőltető túraösvényei ugyan télen le vannak zárva, ám ilyenkor is felkereshető Szlovákia földrajzi közepe, a Ľubietovský Vepor hegytömbjének 1255 méter magas Hrb-csúcsa. A különleges földrajzi pontok kedvelői semmiképp se hagyják ki ezt a helyet, Ľubietová és Brusno településekről is vezet fel túraösvény.

​Legendás bukták

www.instagram.com

Horehronie on Instagram: "🐑 OKÚSTE PRAVÚ VALAŠSKÚ TRADÍCIU 🐑 @svitekova navštívila @salas.zbojska, kde neodolala pohostinnosti tradičnej kuchyne. 💚 Follow @visithorehronie 📷 Taguj #visithorehronie . . . Za partnerskú podporu ďakujeme @ministerstvo_dopravy_sr. Viac o návšteve Slovenska: www.slovakia.travel . @slovakia.travel @goodideaslovakia @visit_slovakia @livingslovakia @daybyme @dnes_cestujem @pure.slovakia @praveslovenske slovenskonafotke @lowtatras @objavujem_slovensko @tripy_po_slovensku @bicyklom_po_slovensku @kamnaslovensku @kamnavylet @vylety_po_slovensku @poslovensku.eu @poslovensku.sk @vyletujemekadetade . #goodideaslovakia #slovakiatravel #fabslovakia #szlovakia #horehronie #visithorehronie #dnescestujem #dnesslovenskujem #livingslovakia #carovneslovensko #slovenskonafotke #objavujemslovensko #nizketatry #salaszbojska #tradicnakuchyna #slovenska kuchyna"

A Felső-Garam menti gazdasszonyok nemzedékeken át a kiváló minőségű helyi alapanyagok felhasználásával főztek. Ma is ismert például a Felső-Garam menti húsos gombóc: a krumplis tésztából készült gombócokat füstölt hússal töltik meg és savanyú káposztával tálalják.

A régió híres specialitása a Zbojská bukta. A nagy odafigyeléssel készített, édes vagy sós tölteléket tartalmazó kelt tészta a Felső-Garam menti régió hivatalos terméke, naponta sütik a Zbojská-hágón található kiskocsmában (Krčmička u Falťanov). A közelben található egy pásztorszállás is, amelynek éttermében a hagyományos helyi specialitások gazdag kínálatával várják a betérő vendégeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET