A börzsönyi vadmacska megpróbálta megszerelni a vadkamerát

De a kamera még működik, úgyhogy lehet, hogy legközelebb inkább hackeléssel próbálkozik majd.

felis silvestris
Fotó: Shutterstock

Jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozott védettségi státusszal rendelkező, igencsak kíváncsi vadmacska a Börzsönyben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park projektje során vadkamerákat helyeztek el a térségben, a vadmacska pedig nem szégynlősködött: jó alaposan megszaglászta és megvizsgálta a műszaki eszközt.

Videón csípték el a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén kószáló vadmacskát, aki kíváncsian szemléli a beszerelt vadkamerát, valamint szívesen használja a 2019-ben létrehozott fekvő holtfát. A nemzeti park elmondása szerint 2023 nyarán egyébként már két vadmacska kölyök is nevelkedett a területen.

A vadmacskák számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű, összefüggő erdőterületeket, valamint az is szükséges, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek. Ez nem csupán táplálkozóhelyeket, hanem kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra.

Mondjuk közben a fák is leadják egymásnak a drótot: Hogyan neteznek a fák?

A nemzeti park igazgatósága éppen ezért természetvédelmi erdőkezelést folytat a térségben, melynek keretében változatos holtaformákat és mikro-élőhelyeket is kialakítottak a Börzsönyben, a munkálatokat pedig a téli időszakban is folytatni fogják – olvasható a közleményben.

Az ideális környezet kialakítása azért is különösen fontos a védett vadmacskák számára, mert az állatok amúgy is nehezen tűrik az erdő bolygatását. A faj fennmaradását ráadásul a kivadult házimacskák is veszélyeztetik, akik amellett, hogy szerepet játszhatnak a faj genetikai elszegényedésében, az elérhető táplálékért, illetve a legjobb búvóhelyekért is versenybe szállnak.

És arra kíváncsi vagy, hogyan lehet megkülönböztetni a vadmacskát a házi macsesztól? Íme:

www.youtube.com

A hét állata: vadmacska
AMI MÉG ÉRDEKELHET