Ako pripraviť skvelý taliansky letný kávový dezert affogato Ako pripraviť skvelý taliansky letný kávový dezert affogato
Foto: Shutterstock

2024-07-11

  • Drive
  • Gastro
  • Ako pripraviť skvelý taliansky letný kávový dezert affogato

Ako pripraviť skvelý taliansky letný kávový dezert affogato

Talianske affogato môže byť predjedlom dňa alebo dezertom po obede. Preto je otázka, či ide o dezert alebo kávu, sporná, ale základom sú dve základné ingrediencie: káva a vanilková zmrzlina. Ľadová vanilková zmrzlina sa počas prípravy nepochybne „utopí" v horúcej káve.

História affogata siaha prekvapivo ďaleko, až do 17. storočia. Podľa legendy ho spopularizoval františkánsky mních Angelico z Piemontu − rovnako ako lieskovoorieškový likér Frangelico. Nikto nevie, ako sa dostal do vzdialených kútov sveta, ale v roku 1992 bol pridaný do slovníka Merriam-Webster.

Foto: Shutterstock

Existuje mnoho variantov tohto nápoja: zatiaľ čo niektorí ľudia prisahajú, že okrem dvoch vyššie uvedených ingrediencií nepotrebujú nič iné, iné recepty odporúčajú ochutiť ho rôznymi alkoholickými nápojmi (likéry, rum, whisky atď.) − niekedy aj kakaovým práškom, kúskami ovocia alebo rôznymi druhmi kôstkového ovocia.

​VYSVETLENIE:
  • 1 veľký kopček vanilkovej zmrzliny
  • 1 porcia espressa
  • 1 polievková lyžica drvených lieskových orieškov / kakaového prášku / čokoládových hoblín
​NA PRÍPRAVU:

Vložte vanilkovú zmrzlinu do pohára, zalejte ju kávou a nakoniec posypte ingredienciou podľa vlastného výberu - ale káva a zmrzlina v podstate stačia.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.