2024-07-11
Ako pripraviť skvelý taliansky letný kávový dezert affogato
Talianske affogato môže byť predjedlom dňa alebo dezertom po obede. Preto je otázka, či ide o dezert alebo kávu, sporná, ale základom sú dve základné ingrediencie: káva a vanilková zmrzlina. Ľadová vanilková zmrzlina sa počas prípravy nepochybne „utopí" v horúcej káve.
História affogata siaha prekvapivo ďaleko, až do 17. storočia. Podľa legendy ho spopularizoval františkánsky mních Angelico z Piemontu − rovnako ako lieskovoorieškový likér Frangelico. Nikto nevie, ako sa dostal do vzdialených kútov sveta, ale v roku 1992 bol pridaný do slovníka Merriam-Webster.
Foto: Shutterstock
Existuje mnoho variantov tohto nápoja: zatiaľ čo niektorí ľudia prisahajú, že okrem dvoch vyššie uvedených ingrediencií nepotrebujú nič iné, iné recepty odporúčajú ochutiť ho rôznymi alkoholickými nápojmi (likéry, rum, whisky atď.) − niekedy aj kakaovým práškom, kúskami ovocia alebo rôznymi druhmi kôstkového ovocia.
- 1 veľký kopček vanilkovej zmrzliny
- 1 porcia espressa
- 1 polievková lyžica drvených lieskových orieškov / kakaového prášku / čokoládových hoblín
Vložte vanilkovú zmrzlinu do pohára, zalejte ju kávou a nakoniec posypte ingredienciou podľa vlastného výberu - ale káva a zmrzlina v podstate stačia.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.