Je hotová za okamih a chutí lepšie ako tradičná verzia: ako pripraviť lepkavú ryžu Je hotová za okamih a chutí lepšie ako tradičná verzia: ako pripraviť lepkavú ryžu
Foto: Shutterstock

2024-11-30

  • Drive
  • Gastro
  • Je hotová za okamih a chutí lepšie ako tradičná verzia: ako pripraviť lepkavú ryžu

Je hotová za okamih a chutí lepšie ako tradičná verzia: ako pripraviť lepkavú ryžu

Či už ide o krátkozrnnú alebo dlhozrnnú ryžu, mnohí ľudia sa do jej varenia púšťajú s obavami, pretože nie je ľahké dosiahnuť dokonalú perlovitú štruktúru. Práve tu prichádza na rad lepkavá ryža – je ideálna na prípravu rôznych jedál, dá sa uvariť za pár minút a nemusíte sa obávať aj keď ju jete paličkami. Ukážeme vám, ako na to!

Japonsko sa okrem iného oplatí navštíviť aj pre jeho jedinečné kulinárske špeciality: od saké vyrobeného z ryže až po tradičnú japonskú whisky. Jedným z najznámejších jedál tejto krajiny a jedným z najobľúbenejších na svete je sushi, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je ryža. Ak sa rozhodnete vyskúšať prípravu tohto zložitého pokrmu doma, oplatí sa použiť lepkavú ryžu, pretože lepší bude nielen proces varenia, ale aj konečný výsledok.

Lepkavá ryža je základom severovýchodnej thajskej a laoskej kuchyne a svoj názov dostala podľa toho, že (na rozdiel od tradičnej ryže) neobsahuje amylózu, vďaka čomu sa zrná pri varení zlepia. V ázijskej kuchyni sa používa nielen v slaných jedlách, ale aj v mnohých dezertoch. Pripravuje sa varením v pare a často sa podáva ako príloha. Hodí sa aj ku grilovanému alebo pečenému mäsu a rybám, ale je dobrou prílohou k polievkam a omáčkam. A keď k vám prídu hostia, čo môže byť jednoduchšie ako pripraviť veľkú dávku lepkavej ryže, ktorá bude zaručene jednou z najlepších príloh večera. Podľa ázijskej tradície sa má zdieľať, takže si na nej môžu pochutnať všetci pri stole.

Je dôležité spomenúť, že na jej prípravu by ste si mali zaobstarať kuchynský parný hrniec. Ideálnou voľbou je bambusový parný hrniec, ktorý zakúpite v každom ázijskom obchode.
Image
Foto: Unsplash
Takto sa pripravuje:
  • Najprv ryžu namočte do studenej vody aspoň na štyri hodiny. Prípadne, ak nemáte toľko času, môžete ju len namočiť na 2 hodiny do horúcej vody.
  • Ak nemáte toľko času, vezmite sitko s jemnými očkami a vodu z ryže sceďte.
  • Potom ryžu aspoň trikrát prepláchnite, aby ste ju zbavili škrobu, pretože tak získa dokonale lepkavú konzistenciu.
  • Vyberte bambusový parný hrniec, na dno nalejte asi pol dl vody a vyložte ho plátnom tak, aby okraje vyčnievali z koša.
  • Ryžu preložte do parného hrnca a zabaľte ju pomocou štyroch okrajov utierky.
  • Prikryte parný hrniec pokrievkou a priveďte vodu do varu na silnom ohni. Keď začne bublať, znížte teplotu na minimum.
  • Ryžu varte približne 10 minút, potom odstráňte pokrievku, opatrne otočte balíček na druhú stranu a varte ďalších 10 minút.
  • Nakoniec odstráňte plátno a uvarenú lepkavú ryžu preložte do žiaruvzdornej misy. Po vychladnutí podávajte.

Mohlo by vás zaujímať: Používať na varenie wok je dobrý zvyk

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !