2025-07-03
Takto sa pripravuje pravé grécke tzatziki
V Grécku by sme pravdepodobne nenašli reštauráciu, v ktorej by na jedálnom lístku chýbalo tzatziki. Táto celosvetovo obľúbená omáčka má dnes mnoho variácií, ale žiadna z nich sa samozrejme nemôže vyrovnať originálnej gréckej chuti.
Tzatziki je jednou z najznámejších klasických pochúťok gréckej kuchyne. Málokto ale vie, že samotné slovo sa v jazyku objavilo až v 20. storočí. Predpokladá sa, že pochádza z tureckého slova cacık, ktoré samo o sebe môže mať perzský pôvod: v starovekej perzskej kuchyni totiž existovala podobná omáčka z jogurtu, uhoriek a byliniek, nazývaná mast-o-khiar. Po vzniku dnešných štátov považujeme od 20. storočia túto lahôdku jednoznačne za grécku – a ukážeme vám jednoduchý, ale o to tradičnejší recept od Eli K. Giannopoulosa, autora gréckej stránky s receptami My Greek Dish.
Prečítajte si aj: Ako si doma pripraviť autentický grécky gyros: tajomstvo je v tomto korení
- 1 uhorka
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- 500 g prefiltrovaného gréckeho jogurtu
- 1-2 lyžice červeného octu
- štipka soli a korenia

- Najprv odstráňte šupku a semienka z uhoriek, potom ich nastrúhajte do väčšej misy. Posypte soľou, korením a odložte na približne 10 minút.
- Potom uhorky zabalte do kuchynskej utierky a vytlačte z nich prebytočnú vodu.
- V miske zmiešajte nastrúhanú uhorku, pretlačený cesnak, jogurt, červené víno a štipku soli a korenia.
- Na záver vložte tzatziki do chladničky a vždy podávajte studené.
Inšpirujte sa: Najchutnejšie sendvičové nátierky
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !


