2025-01-11
Bylinky – nielen do šálky, ale aj na tanier
Liečivé rastliny nám ponúkajú lekáreň prírody, len treba poznať ich účinky a tajomstvá ich prípravy. Hoci sa zvyčajne konzumujú ako čaj, mnohé bylinky sa dajú použiť aj v kuchyni ako vynikajúca prísada alebo korenie.
Žihľava je osvedčenou bylinkou od nepamäti. Možno ju použiť pri metabolických problémoch, prečisťovaní krvi a obličiek, reume, dne, kožných problémoch (ekzémy, svrbenie), vredoch, tráviacich problémoch, hemoroidoch, prevencii obličkových kameňov, cukrovke a lupinách. Jeho účinnými zložkami sú minerály, stopové prvky, vitamíny (C, B2, K1), flavonoidy, organické kyseliny, steroidy, fytosteroly, serotonín, cholín, triterpény a horčiny. Najčastejšie sa konzumuje ako čaj, ale pripravujú sa z nej aj výborné polievky a prívarky. Chuť a štruktúra žihľavy je podobná špenátu, ale dá sa z nej pripraviť aj pesto. Žihľava je dobrou prílohou k zemiakovým jedlám, môže sa pridávať do cestovín a domácich syrov. Možno vás to prekvapí, ale muškátový oriešok je jedným zo základných korenín žihľavy, no veľmi dobre sa k nej hodí aj soľ, čierne korenie, cesnak a pažítka, ktoré dokonale zvýraznia sviežu, „zelenú“ arómu žihľavy.
Púpava je jednou z najznámejších burín, ktorej všetky časti sú jedlé, od koreňov až po kvety. Využíva sa najmä pri ochoreniach pečene a obličiek, v súčasnosti je obľúbený pre svoje diuretické a stimulačné vlastnosti. Jej mladé listy obsahujú dvakrát viac železa, ako špenát, sú výbornými ingredienciami zeleninových šalátov, v chlebíkoch, s pečienkami. Púpavový med netreba na Slovensku nikomu predstavovať, keďže je aj u nás veľmi obľúbeným liečivým prípravkom v boji proti kašľu. Hoci mu hovoríme med, v skutočnosti nemá nič spoločné so včelami – je to hustý sirup vyrobený z kvetov púpavy a cukru. Z koreňa púpavy sa dá pripraviť čaj alebo kávový prášok pražením a mletím, jeho kvety sa používajú na ozdobu, ale ochutí sa ním aj ocot.

Hviezdica prostredná alebo kuračka je jedna z najbežnejších záhradných burín, je bohatým zdrojom vitamínov A, D a C, ako aj železa, vápnika, draslíka, fosforu a zinku. Chuťovo je podobná špenátu. Oplatí sa jesť čerstvé, surové v šalátoch, ale je chutné aj v polievkach. Pôsobí mierne močopudne a je indikovaná pri problémoch s močovým mechúrom.
Mohlo by vás zaujímať: Prvé jarné bylinky pre vaše zdravie
Petržlenová vňať patrí medzi naše najznámejšie a najčastejšie používané bylinky. Nasekané listy tejto aromatickej rastliny pridávame do mnohých jedál, no radi ich používame aj na dekoráciu. Petržlenová vňať je bohatá na vitamíny C a K, ale obsahuje aj vápnik, železo a draslík. Menej známe je, že čaj z petržlenovej vňate naštartuje metabolizmus, detoxikuje a posilňuje imunitný systém. Čerešničkou na torte je, že čajová kúra môže byť účinná aj v boji proti nadváhe.
Prečítajte si aj: Čerstvé bylinky v kuchyni
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !