2025-01-22
Zahrejte sa iránskou polievkou zdravia – takto sa pripravuje ash reshteh!
Kým leto je plné zmrzliny a šalátov, zima je plná polievok. Ak sa vývar a polievky v poslednom čase dostali viac aj na váš stôl, oplatí sa pozrieť trochu ďalej na východ: napríklad pikantná ash reshteh je populárna v okolí Perzského zálivu, najmä v Iráne – a my vám ukážeme, ako ju pripraviť!
Ash reshteh je sýta rezancová polievka, ktorej len v Iráne existujú desiatky verzií. Všetky majú spoločné to, že sa v nich používajú rezance nazývané reshteh, červená fazuľa, cícer a jogurt kašk. Polievka je dôležitou súčasťou osláv, ako je ramadán a začiatok nového roka.
- 1 veľká cibuľa
- 4 väčšie strúčiky cesnaku
- 200 g cíceru z konzervy
- 200 g konzervovanej červenej fazule
- 200 g zelenej šošovice
- 340 g čerstvého špenátu
- 120 g rezancov udon
- 180 ml kyslej smotany
- 1,5 PL sušenej mäty
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 60 g (asi zväzok) čerstvej petržlenovej vňate
- 60 g (asi zväzok) čerstvého koriandra
- 4 jarné cibuľky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- ½ citrónovej šťavy
- soľ, korenie (podľa chuti)
Na ozdobu:
- sušená vyprážaná cibuľa
V hrnci na miernom ohni orestujte cibuľu nakrájanú na kocky na 1 polievkovej lyžici olivového oleja. Keď pekne zhnedne, pridajte na kocky nakrájaný cesnak, kurkumu, sušenú mätu, druhú lyžicu olivového oleja a smažíme asi 3-5 minút.
Teraz pridajte vývar a ďalší 1 liter vody, dochuťte soľou a korením a na miernom ohni priveďte do varu. Asi po 30 minútach znížte teplotu na minimum, pridajte šošovicu, panvicu prikryte pokrievkou a varte 15 minút.
Prečítajte si aj: Polievka v thajskom štýle: zahrejte sa jednoduchým tom yum!
Kým sa polievka varí, nasekajte petržlenovú vňať, koriander, jarnú cibuľku a špenát. Keď ste pripravení, môžete ich pridať do hrnca a nechať ich zmäknúť pod pokrievkou na rovnakom nízkom ohni (približne 30-40 minút). Potom môžete pridať konzervovanú červenú fazuľu a cícer.
Nakoniec v polievke uvarte cestoviny do mäkka. Vyžmýkajte citrónovú šťavu a pridajte kyslú smotanu, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Všetko premiešajte, kým sa kyslá smotana nezapracuje. Potom je pripravená na podávanie: na vrch posypte sušenou smaženou cibuľkou, aby bola trochu chrumkavá.
Prečítajte si aj: Polievky, ktoré zahrejú na tele aj na duši
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !