Kaviár z Afriky? 5 miliónov kilogramov - ale to zďaleka nie je to najzaujímavejšie. Kaviár z Afriky? 5 miliónov kilogramov - ale to zďaleka nie je to najzaujímavejšie.
Foto: Shutterstock

2025-03-02

  • Drive
  • Gastro
  • Kaviár z Afriky? 5 miliónov kilogramov - ale to zďaleka nie je to najzaujímavejšie.

Kaviár z Afriky? 5 miliónov kilogramov - ale to zďaleka nie je to najzaujímavejšie.

Keď sa Delphyne Dabeziesová pred 15 rokmi rozhodla spustiť prvú továreň na výrobu kaviáru v Afrike, väčšina ľudí z odvetvia luxusnej gastronómie len krútila hlavou. Dabeziesová je však dobrým príkladom toho, že sa netreba vzdávať snov, pretože spoločnosť Acipenser je teraz zodpovedná za medzinárodné dodávky dvoch značiek (Rova, Kasnodar), ktoré konkurujú najexkluzívnejším kuchyniam sveta.

Uprostred hornatej krajiny Madagaskaru, východne od hlavného mesta, sa nachádza jazero Mantasoa, kde sa v posledných rokoch odohral malý zázrak. Napriek tomu, že všetci hovorili Delphyne Dabeziesovej, že je to nemožné, vody jazera sú teraz plné jeseterovitých rýb, ktoré poskytujú ikry potrebné na výrobu kaviáru.

Ako však môže existovať africký kaviár?

Kaviár sa tradične získava z Kaspického mora, ktoré je súčasťou Ruska, a svoj luxusný status získal vďaka ruskému cárovi Alexejovi, ktorý z neho v 17. storočí urobil prakticky štátny monopol. Vďaka spoločnosti Acipenser je dnes Austrália už jediným kontinentom, kde sa kaviár nevyrába. Všade inde si už uvedomili, že tento produkt sa dá predávať za veľmi dobrú cenu.

V najextrémnejších prípadoch môže cena čajovej lyžičky kaviáru dosiahnuť až 27 000 dolárov (približne 26 000 eur). Čiastočne je to spôsobené jeho prestížou, čiastočne jeho chuťou a čiastočne tým, že ikry možno získať z jeseterovitých rýb vo veku 8 až 20 rokov.

Inšpirovaní francúzskym párom sa Dabeziesová s manželom a ich spoločným priateľom pustili do projektu bez akýchkoľvek predchádzajúcich znalostí. Prelom však priniesla francúzska odborníčka na chov jeseterov na dôchodku Francoise Rennes, ktorú náhodne stretli počas jej dovolenky na Madagaskare.

Ukázalo sa, že vody jazera Mantasoa v nadmorskej výške 1 400 metrov pri teplote 13-23 stupňov Celzia poskytujú ideálne prostredie na chov jeseterov počas celého roka.
Medzinárodný úspech

V roku 2017 spoločnosť Acipenser konečne vyrobila prvú šaržu svojho prémiového kaviáru Rova. Už vtedy, samozrejme, priemysel o tomto výrobku pochyboval, ale čoskoro sa ukázalo, že kaviár Rova má zaslúžené miesto na jedálnych lístkoch špičkových reštaurácií. Výrobok spoločnosti Dabezies prvýkrát ochutnali najrenomovanejší európski šéfkuchári na kulinárskej výstave Sirha Lyon 2019 a odvtedy sa ocitol na menu najprestížnejších reštaurácií sveta.

Pre šéfkuchárov je teraz možnosť dať si na tanier madagaskarský kaviár skutočnou prestížou.

– povedala Dabeziesová pre CNN. Na ilustráciu, tento produkt sa podáva v luxusných hoteloch, ako sú Hôtel de Crillon v Paríži, Hôtel du Palais v Biarritzi, Constance Lemuria na Seychelách a Hotel Le Saint-Gerán na Mauríciu.

Cena najdrahšej verzie kaviáru značky Rova je v súčasnosti 11 670 eur za kilogram.

O úspechu spoločnosti Acipenser svedčí skutočnosť, že v súčasnosti zamestnáva viac ako 300 ľudí a nedávno získala od miestnej vlády zákazku zameranú na ochranu prírody. Spoločnosť tiež organizuje školenia o chove rýb a výrobe kaviáru, ale zameriava sa aj na vývoj systémov monitorovania a kontroly znečistenia vody. Tohtoročným cieľom je produkcia kaviáru beluga, ktorý väčšina považuje za vrchol tohto odvetvia, keďže tento druh má extrémne dlhé obdobie gravidity, čo z neho robí najdrahší druh dostupný na medzinárodnom trhu.

Prečítajte si aj: Lacný a sýty: ako sa vyrába kovbojský kaviár

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !