2023-10-13
Nielen pre gurmánov: cesta za najlepšími syrmi
Syr Gouda je pomenovaný podľa holandského mesta Gouda. Mesto sa nachádza na juhu krajiny, v regióne známom ako syrové údolie. Je pochopiteľné, že milovníci tejto dobroty si túto oblasť s obľubou vyhľadávajú. Okrem syrových múzeí tu nájdete dokonca aj pamätníky na počesť syrov. Ak túžite po interaktívnom programe, pravdepodobne sa v meste budú konať rôzne syrové podujatia. Ak zavítate do Goudy, nenechajte si ujsť ani syrové trhy, kde môžete ochutnať množstvo rôznych druhov.
Aj ementál dostal svoje meno po existujúcom mieste, v tomto prípade po dedinke, ktorá sa ukrýva v údolí Emmental vo Švajčiarsku. Ak vás zaujíma, prečo má tento syr toľko dier, odpoveď určite nájdete v niektorej z množstva tunajších tovární. Ak by ste radi vyskúšali, ako sa vyrába syr, zapíšte sa na niektorý z rôznych kurzov. Odmenou za vašu tvrdú robotu budú chutné kúsky.
Na zozname nesmie chýbať ani Francúzsko, ktoré sa pýši skvelými vínami a syrmi. Ak milujete lahodný, krémový Camembert, vyberte sa do Normandie na severe Francúzska. Mestečko Camembert je rajom pre milovníkov syra, krajina je úchvatná, v Maison du Camembert môžete zblízka sledovať, ako sa vyrába jeden z najpopulárnejších syrov sveta. V obchode Durand – a jedine tu – si môžete nakúpiť také syry, ktoré sa stále vyrábajú tradičnými metódami.
Milovníci gastronómie určite už veľa počuli o regióne Emilia-Romagna na severe Talianska. Odtiaľ pochádza bolonská omáčka či parmská šunka, a táto oblasť je domovom aj jedného z najobľúbenejších produktov syrožrútov: parmezánu. Ak chcete ochutnať ozajstný syr Parmiggiano Reggiano, navštívte továreň na jeho výrobu alebo múzeum venované parmezánu.
Tento severný región Španielska je skvelá voľba pre milovníkov syra. Túto oblasť volajú aj País de Quesos, teda „Krajina syrov“ a nie náhodou: vyrába sa tu viac ako päťdesiat rôznych druhov syra, medzi nimi svetoznámy modrý syr cabrales či polotvrdý gamoneu.